Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Knihy

Knihu P. Remiaša Zdar Boh, baníci! pokrstili uhlím a zlatom

Na snímke Pavol Remiaš podpisuje svoju knihu. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Príbehy z baníckeho prostredia píše Remiaš už desať rokov a pravidelne ich uverejňuje v podnikových novinách.

Bojnice 21. júna (TASR) - V podzemí, prostredí blízkom baníkom, uvítali v piatok popoludní druhý diel knihy Zdar Boh, baníci! z pera novinára, spisovateľa a fotografa Pavla Remiaša z Malinovej. Pri krste zlatým prachom a uhlím v jaskyni Bojnického zámku asistovali krstným rodičom - starostke Malinovej Márii Luprichovej a Stanislavovi Gurskému z Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) - členovia Handlovského baníckeho spolku, ktorí knihu uvítali tradíciami známymi zo Šachtágu.

Príbehy z baníckeho prostredia píše Remiaš už desať rokov a pravidelne ich uverejňuje v podnikových novinách. Už druhý diel knihy Zdar Boh, baníci! je výberom skutočných príbehov. "Snažím sa ich písať tak, aby boli čo najautentickejšie. Uvedomujem si však, že sa nedajú napísať úplne presne a že niektorí ľudia ich poznajú možno inak, preto tam baníci nemajú celé meno, len krstné. Často je to však tak, že tých ľudí okolie pozná, teda aj ich v príbehoch spozná," uviedol pre TASR autor.

Remiaš v minulosti fáral, neskôr pôsobil ako fotograf podnikového časopisu Cigliansky Prieboj či na propagačnom oddelení Bane Cigeľ. Ako priblížila krstná mama knihy Mária Luprichová, keď sa dozvedela, čomu sa Remiaš v minulosti venoval, spravili v Malinovej prvé stretnutie baníkov, ktorých je v obci 80. "Potom začal písať tieto druhé príbehy o baníkoch. Predpokladali sme, že budú hotové do roka, do dvoch, no trvalo to trochu dlhšie. Teším sa na tie príbehy, prvú knižku som už prečítala," podotkla.

Adriana Siváková, tlačová hovorkyňa HBP, pripomenula, že uhoľné baníctvo je na Slovensku už viac ako 100 rokov a práve v Handlovej sa nachádza najstaršia baňa. "Baňa je nielen o tej práci v podzemí, ale je predovšetkým o ľuďoch. Každý z týchto ľudí je spojený s nejakým príbehom a my sme veľmi radi, že tieto jedinečné ľudské príbehy, v ktorých je nielen banícka práca, ale i "človečenstvo", sú zachytené v tejto knihe," poznamenala.

Či vznikne aj tretí diel príbehov o baníkoch, Remiaš odhadnúť nevedel. "Baví ma písať, ak sa dostanem k nejakej príhode, o ktorej som ešte nepísal, alebo je úplne prekvapivá. Niekedy sú to smutné príbehy, ale ja mám radšej tie veselé," uzavrel.

Na snímke druhý diel knihy Zdar Boh, baníci!.
Foto: TASR/Alexandra Moštková