Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Knihy

Reportáže z blízkych stretnutí

Foto: TATRAN

Svet síce prežil rok 2012 bez ujmy, ale záujem o ,,sci-fi“ literatúru a katastrofické scenáre neustal.

Bratislava 18. september (TASR) - Po apokalypse je zbierka tých najsilnejších príbehov z blízkej budúcnosti, ktoré si tento rok môžete prečítať.

Svet síce prežil rok 2012 bez ujmy, ale záujem o ,,sci-fi“ literatúru a katastrofické scenáre neustal. Naopak len v roku 2013 sa dostali do kín dva celovečerné filmy na základe knižnej predlohy, ktorých nosnou témou je boj o prežitie ľudského rodu. Prvým bol dlhoočakávaný Hostiteľ od Stephenie Meyerovej a druhým novší, nedávný knižný bestseller, Svetová vojna Z.

Stále napätá ekonomická situácia, ktorá sa už dávno prehupla do otvoreného konfliktu o nové geopolitické rozdelenie sveta a s tým súvisiace energetické zdroje, podporuje fantáziu jednotlivých autorov, ktorých príbehy dávajú čitateľom hypotetické odpovede a ponúkajú vieru v lepšiu budúcnosť.

Autorka Maureen F. McHughová v zbierke poviedok Po apokalypse zachytáva našu súčasnú paranoju o konci sveta nielen zlovestne, ale aj tajomne. V deviatich príbehoch sa zamýšľa nad tým, čo príde po katastrofe, keď sa ľudský život redukuje na holú existenciu.

Novátorstvo McHughovej spočíva najmä v tom, že si všíma javy 21. storočia – vtáčiu chrípku, nezamestnanosť, nízku pôrodnosť, bezohľadné drancovanie planéty, hrozbu nových neznámych chorôb – , ktoré sú námetom jej príbehov.

Keď postavy Maureen F. McHughovej pochopia, ako výrazne sa zmenili ich životy po udalostiach, ktoré sa im vymkli spod kontroly, niektoré sa krčia v hrôze, zatiaľ čo iné konajú úplne vecne aj v smrteľnom ohrození. V jej príbehoch sa neodohráva žiadna samovražedná dráma a celkový dojem je optimistický: môžeme si zničiť planétu, hospodárstvo či naše telo, ale každá apokalypsa má svoje „po“, v ktorom si ľudia nájdu vlastný spôsob, ako prežiť.

Inštinkt prežitia mení poviedky McHughovej na radostné čítanie navzdory svetovým katastrofám. Celá zbierka vzdáva hold ľudskej schopnosti vydržať, pričom si v pamäti zachováte spomienku na každú jednu postavu, s ktorou sa v tejto knihe stretnete. A hoci nejde o dielo veľké rozsahom, o to viac zaujalo svojou literárnou kvalitou. Významný knižný magazín Publisher’s Weekly ju v roku 2011 zaradil medzi desať najlepších kníh roka!

Sila zvyku vychádza vo vydavateľstve Tatran a a je už na pultoch slovenských kníhkupectiev, či u online predajcov.