Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Knihy

Román inšpirovaný životom Agathy Christie a psychologický triler

Foto: Slovart

Román inšpirovaný najväčšou záhadou života Agathy Christie a nový psychologický triler od nórskej autorky.

Bratislava 20. januára (OTS) - Záver roka 2022 priniesol dve knižné novinky z Vydavateľstva SLOVART, ktoré ulahodia najmä nadšencom psychologických trilerov a fanúšičkám krimi žánru.

Román Aféra pána Christieho od americkej autorky Niny de Gramont vychádza zo skutočnej udalosti – dodnes neobjasneného zmiznutia slávnej autorky detektívnych románov. Píše sa rok 1926, Agatha Christie stojí na prahu sľubnej spisovateľskej kariéry a užíva si život londýnskej smotánky. K Nan O’Deaovej však osud nebol až taký veľkorysý. V mladosti utiekla pred prísnou výchovou v Londýne do Írska, kde spoznala lásku, ale aj krutosť ľudského údelu. Po návrate do Londýna sa vpletie do života slávnej spisovateľke, no nielen preto, lebo sa stane milenkou jej manžela. Nan je totiž presvedčená, že Agatha má niečo, čo jej nepatrí.

Dej knihy sa odohráva v decembri 1926, počas jedenástich dní zmiznutia kráľovnej detektívok. Aféra pána Christieho je predovšetkým príbehom milenky pána Christieho – Nan OʼDeaovej, mladej atraktívnej Írky, ktorá prenikne do fascinujúceho sveta známej spisovateľky. O preklad knihy sa postaral Patrik Roľko.

„Dômyselné a strhujúce! Celkom ako román Agathy Christie.“ - The Washington Post

O autorke:
Nina de Gramont
(1982) je americká spisovateľka. Žije v Severnej Karolíne, na University of North Carolina vo Wilmingtone vedie kurz kreatívneho písania. Aféra pána Christieho je jej štvrtý román. O slávnu spisovateľku sa začala väčšmi zaujímať v roku 2015, keď počula o jej jedenásťdňovom zmiznutí. Upútalo ju, že Agatha Christie nikdy neprezradila, čo sa za tých jedenásť dní stalo, a že niekomu, kto svoj život zasvätil odhaľovaniu záhad, sa podarilo jednu naveky udržať v tajnosti.




Po bestsellerovom psychologickom trileri Terapeutka (2019) prichádza nórska autorka Helene Flood s novinkou Milenec. Kriminálna zápletka začína brutálnou vraždou Jørgena, ktorý mal pomer s Rikke. Faktom je, že Rikke s manželom žijú v tom istom bytovom dome ako obeť, preto sú rovnako ako ostatní susedia podrobení policajnému výsluchu. Rikke svoj románik zatají. Uvedomuje si, že nie je rozumné pred políciou niečo skrývať. Keby ju pristihli pri klamstve, určite by ju podozrievali aj z vraždy. Nechce však riskovať manželstvo, a tak sa čoraz viac zamotáva do vlastných lží. Vyvstáva tu dilema: Čo je horšie? Klamať polícii alebo rodine?

„Absolútna lahôdka severskej krimi." The Financial Times

Na preklade knihy sa podieľali Jozef Zelizňák a Ľubomíra Kuzmová.

O autorke:
Helene Flood
(1982) je nórska psychologička a výskumníčka. Spisovateľsky debutovala ako autorka kníh pre deti a mládež. Medzinárodný úspech dosiahla až vďaka trileru Terapeutka, ktorý vyšiel takmer v tridsiatich krajinách a v Nórsku sa stal bestsellerom ešte pred vydaním. Milenec je jej druhý román.