Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Knihy

Geológ Roman Vadovič pokrstil svoju knihu Trinásta rovnobežka

Na fotografii zľava krstný otec knihy Matej Landl, moderátor akcie Martin Nikodým a autor debutu Roman Vadovič. Foto: TASR/Miroslav Košírer

O hľadaní a dávaní vody tam, kde sa ťažko dobýva

Takmer dvestostranovú knihu Trinásta rovnobežka autora Romana T. Vadoviča dnes pokrstil Matej Landl obyčajnou vodou. Zbierka zážitkov a príbehov z Afriky je navyše obohatená aj množstvom fotografií zo súkromného archívu autora.

Vadovič odišiel do zahraničia v roku 1968. Spočiatku pracoval ako geológ a vedúci expedície na Arabskom polostrove, neskôr sa presunul do Afriky, do oblasti okolo trinástej rovnobežky. Za hranicami Československa potom zostal vyše pätnásť rokov. Stavaním studní tam ľuďom prinášal najvzácnejší dar, vodu. „Práca geológa mi umožňovala pohybovať sa po ohromne rozsiahlom neznámom priestore a vidieť veci, ktoré už dnes nikto nemôže vidieť. Pokrok totiž krajinu príliš zmenil a Sahara postupuje na juh. Na mieste, kde som poľoval na antilopy, už nie je ani jednej jedinej,“ hovorí Vadovič. Svoju knihu vraj vydal na podnet známych, ktorým svoje príbehy rozprával vždy, keď sa vrátil domov.

Samotný text autor pripravoval len necelé tri mesiace. „Všetko mi zostalo v hlave, nemal som napísané dokonca ani žiadne poznámky, stále som v spomienkach na Afriku tak trocha žil,“ spomína autor Trinástej rovnobežky.

Roman T. Vadovič oslávi o dva týždne osemdesiate narodeniny. Pri pevnom zdraví plánuje napísať aj pokračovanie. „V talóne má ešte množstvo originálnych príbehov,“ tvrdí jeho zať, ktorý mu s písaním knihy takisto pomáhal.