Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Ruský exilový autor Michail Šiškin navštívil Slovensko

Foto: Slovart

Michail Šiškin, ruský autor žijúci vo Švajčiarsku, vo svojej knihe tvrdí, že Rusko nie je „hádankou zabalenou v záhade", len o ňom nevieme dosť.

Bratislava 28. novembra (OTS) - Michail Šiškin, ruský autor žijúci vo Švajčiarsku, vo svojej knihe tvrdí, že Rusko nie je „hádankou zabalenou v záhade", len o ňom nevieme dosť. V novembri autor navštívil Slovensko a zdieľal svoje myšlienky v diskusiách a novinárskych rozhovoroch.

Michail Šiškin sa narodil v Rusku, no je nebojácnym kritikom Putinovho režimu a jeho agresie proti Ukrajine. Slovensko navštívil 11. novembra, keď vystúpil na podujatí Bibliotéka Pedagogika 2023 v besede s reportérom, fotografom, publicistom a humanitárnym pracovníkom Andrejom Bánom. Celú besedu si môžete pozrieť na YouTube kanále Vydavateľstva SLOVART.

Kniha Moje Rusko: Vojna či mier? vyšla pôvodne v nemeckom jazyku v roku 2019. Dnes je prístupná čitateľom aj v slovenskom jazyku v preklade Jána Štrassera. Napriek tomu, že jej prvé vydanie má už štyri roky, aj dnes sú myšlienky knihy aktuálne. Autor sa v knihe vydáva do histórie a sleduje korene ruských problémov od Kyjevskej Rusi cez Moskovské veľkokniežatstvo, cárske Rusko, revolúciu, Sovietsky zväz a studenú vojnu až po súčasnú Ruskú federáciu. Ako človek, ktorý pozná správanie svojho národa ide do hĺbky a skúma znepokojujúci vzťah medzi štátom a občanmi. To čo je pre nás samozrejmé, ako napríklad dodržiavanie ľudských práv a demokracia, nie je prioritou ruského vedenia smerom k spoločnosti. Ako teda v takejto krajine dokážu fungovať bežní občania? Šiškin tvrdí, že v skutočnosti existujú dva ruské národy: jeden rozčarovaný a nespokojný, trpiaci „otrockou mentalitou", a ten, čo vyznáva európske hodnoty a snaží sa postaviť útlaku.

O autorovi
Michail Šiškin je jediným spisovateľom, ktorý získal všetky tri najdôležitejšie a najprestížnejšie ruské literárne ceny: Ruskú Bookerovu cenu (2000) , Národný bestseller (2006) a Veľkú knihu (2006, 2011). Šiškinove knihy boli preložené do tridsiatich piatich jazykov, jeho najznámejší román Listovník vyšiel v slovenskom preklade vo Vydavateľstve Slovart v roku 2013.