Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Samuel Kováčik odhaľuje „Kúsky reality“

Foto: Slovart

Záver roka 2023 poteší všetkých fanúšikov vedy.

Bratislava 14. novembra (OTS) - Záver roka 2023 poteší všetkých fanúšikov vedy. Bestsellerový autor knihy Obyčajné zázraky, Samuel Kováčik, predstaví svoju novú knihu Kúsky reality - Neobyčajná povaha času a priestoru.

Kúsky reality sú aj nie sú pokračovaním Obyčajných zázrakov.
„V knihe Obyčajné zázraky som písal o fyzike obyčajných vecí: stromoch, oblakoch, iskrách,” hovorí autor Samuel Kováčik. Kniha vysvetľovala základy klasickej fyziky.
„Už pri jej písaní som mal v hlave koncept druhej knihy, ktorá by opisovala neklasickú, neľudskú a podivnú fyziku, ktorá vo mne vyvoláva údiv. Keď som sa pustil do jej písania, nemal som v hlave jasný plán – chcel som však zahrnúť najpodivnejšie javy, ktoré skúmame: cestovanie v čase, vznik vesmíru, štruktúru priestoru. Pri plánovaní som pochopil, že sa musím poriadne venovať dvom pilierom modernej fyziky, o ktoré som sa v Obyčajných zázrakoch len letmo obtrel. Sú to teória relativity a kvantová fyzika.“
Kúsky reality sú o čase, priestore a ľuďoch. Nielen tých, ktorí sa ich výskumom zaoberali, ale nás všetkých, ktorým čas a priestor poskytujú základné ihrisko našej existencie. Takéto poznávanie vie človeka nadchnúť aj vyčerpať, tak sa riadne pripravte – čaká nás veľká jazda!
Samuel Kováčik vďaka popularizačným článkom a podcastom podáva vedecké a odborné témy tak, aby boli nielen zábavné, ale aj zrozumiteľné pre každého. A ak vás zaujíma či je náročné pritiahnuť a udržať pozornosť čitateľov aj pri týchto náročných témach, tak autor má pre vás odpoveď. „Je to, myslím, relatívne jednoduché pre človeka, ktorého také veci bavia. Radosť z nich len posúva ďalej, nemusí ju generovať nanovo. Mňa príroda fascinuje a len sa stručne snažím vysvetliť prečo.“ Veríme, že toto nadšenie z nových objavov dokáže fascinovať každého čitateľa knižnej novinky Kúsky reality.
O obálku knihy sa postaral Palo Bálik a ilustrácie vytvorila Kamila Krkošová.
So Samuelom Kováčikom ste sa mohli stretnúť aj osobne počas knižného trhu Bibliotéka Pedagogika 2023 v bratislavskej Inchebe. Dňa 11. novembra 2023 o 14:00 mal so Zuzanou Vitkovou diskusiu o svojej knižnej novinke Kúsky reality. Celú besedu nájdete na Facebooku Vydavateľstva SLOVART alebo na YouTube kanáli SLOVART.

O autorovi:
Samuel Kováčik je teoretický fyzik, ktorý v roku 2016 založil projekt Vedátor. Dizertáciu získal na FMFI UK, odkiaľ pokračoval na Dublinskom Inštitúte Pokročilých Štúdií, kde získal výskumný grant od Írskej výskumnej nadácie. Vo výskume sa zaoberá modifikáciami kvantovej mechaniky, numerickými simuláciami a maticovými modelmi. A ako popularizátor vedy píše články o čo najbežnejších témach ako oblaky, rôzne zvieratá či stromy. Tiež nahráva a edituje populárny Vedátorský podcast. Vo Vydavateľstve Slovart mu vyšla aj prvá kniha Obyčajné zázraky, ktorá sa stala bestsellerom.