Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Spomienková nostalgia na legendárneho Štoplíka

O Štoplíkovi, kým do školy nechodil Foto: Slovart

Štoplík, postavička, ktorá zabáva už niekoľko generácií, sa narodil pred viac ako šesťdesiatimi rokmi. V reedícii práve vychádza vo Vydavateľstve Slovart.

Bratislava 20. marca (OTS) - Príbehy O Štoplíkovi vyšli prvý raz v roku 1961, preto nie sú verejnosti úplne neznáme. Štoplíka si obľúbili už celé generácie čitateľov – deti, ktorým knižky čítali rodičia a starí rodičia už dnes majú svoje deti a vnúčatá. Tento malý panáčik je v skutočnosti zátka fľaše od vína, ktorá ho vystrelila do sveta. Aby po ňom Štoplík celkom nahý, tak mu pani výtvarníčka ušila námornícke šaty a parádnu čapicu. V knihe O Štoplíkovi, kým do školy nechodil zažíva táto veselá postavička rozličné dobrodružstvá - v škole, v škôlke a aj na výlete v Tatrách. Krátke kapitoly, rýchlo plynúci dej a zábavné, ale i poučné príhody – pre to všetko si Štoplíka obľúbia aj dnešní škôlkari a školáci.

Text dopĺňajú pôvodné ilustrácie Boženy Plocháňovej, ktorá sa ako prvá žena na Slovensku profesionálne venovala kreslenému humoru. Publikovala najmä v obľúbenom časopise Roháč. Spolupracovala aj s Kristou Bendovou, Máriou Ďuríčkovou či Elenou Čepčekovou. Druhá kniha príbehov o Štoplíkovi vychádza v reedícii v roku 2024.

O autorke:
Hana Ponická sa narodila v roku 1922. Jej život ovplyvnili mnohé spoločenské udalosti, od SNP až po podpis Charty 77. Študovala lekársku fakultu, ale dlhé roky pracovala ako redaktorka, profesionálna spisovateľka, prekladateľka a publicistka. V roku 1968 prejavila svoj nesúhlas s okupáciou a ako disidentka bola sústavne sledovaná. V tomto období nesmela publikovať. Za odpor proti praktikám komunistického režimu bola napokon v septembri 1989 postavená pred súd spoločne s M. Kusým, J. Čarnogurským, V. Maňákom a A. Seleckým. V novembri 1989 boli všetci postupne oslobodení. Po roku 1989 vyšlo pokračovanie príbehov o Štoplíkovi (r. 1977 tlač zastavili), aj nové vydania ďalších jej kníh a prekladov. Zomrela 21. augusta 2007 v Banskej Bystrici, pochovaná je v rodnej Haliči. O jej živote sa môžete dozvedieť viac z cyklu Slovenskej televízie Osobne a neosobne – Stretnutie s Hanou Ponickou z roku 1992.