Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Knihy

Ukradol 50 miliónov a teraz idú po ňom zločinci i polícia

Bez popisu Foto: IKAR

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol je príbeh ako vystrihnutý z najzábavnejšej knihy posledných rokov.

Bratislava 1. júna (TERAZ.sk) - Takéto veci sa nestávajú každý deň! Storočný starček Allan Karlsson ukradol na autobusovej stanici vo švédskom Malmköpingu kufor s päťdesiatimi miliónmi. Stalo sa to v deň, keď sa rozhodol utiecť z domova dôchodcov. Preliezol cez okno, vo vrecku pár drobných a na nohách starčekovské papuče. Zmizol krátko predtým, ako sa mala začať veľkolepá oslava jeho stých narodenín za účasti miestnych médií a starostu.

Polícia okamžite začala pátranie. Zamestnanec autobusovej stanice uviedol, že starčeka v čakárni stanice síce zaregistroval, no nevedel povedať, či mal pri sebe aj kufor alebo nie. Iní náhodní svedkovia však potvrdili, že starček s veľkým sivým kufrom na kolieskach nastúpil na autobus smerom na Strängnäs.

Allan Karlsson prežil skutočne pestrý život. Kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol vás o tom presvedčí. Podarilo sa mu zdolať Himaláje aj vďaka ťave, ktorú zjednal pomocou znakovej reči a akej-takej čínštiny na miestnom trhu. Allan sa tiež akousi zhodou okolností priplietol k mnohých historickým udalostiam 20.storočia. Jeho blízkym priateľom bol americký prezident Harry Truman, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Winstonom Churchillom. Sovietskeho diktátora Stalina rozčúlil do nepríčetnosti počas spoločnej večere a ten ho za to poslal do gulagu.

Príbeh ako vystrihnutý z najzábavnejšej knihy posledných rokov. A presne tým aj je Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Kniha rokov 2010 a 2011 vo Švédsku, v Nemecku sa predali 2 milióny kusov, vo Francúzsku ďalší milión. Práva na vydanie tohto neuveriteľne humorného príbehu kúpili už v takmer 40 krajinách. A v kníhkupectvách nájdete už aj slovenské vydanie.

Ak by ste si mali vybrať tento mesiac len jednu knihu, určite by to mala byť táto.