Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Knihy

Staré slovenské kuchárske knihy na webe

Foto: SNK

SNK bude v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana pokračovať aj v priebehu najbližších týždňov.

Bratislava 10. júna (TERAZ.sk) - Viete ako sa varí polievka z mozgov, alebo slimáky s kyslým chrenom? Môžete sa inšpirovať v starých slovenských kuchárkach, ktoré Slovenská národná knižnica (SNK) zverejnila v zdigitalizovanej podobe na stránke www.dikda.eu v rámci publicity národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív.

„Kultúru národa nedefinujú len veľké literárne a filozofické diela, či slávna história, ale aj veci bežné, s ktorými sa ľudia stretávajú každý deň. Medzi ne určite patrí aj gastronómia, ktorá tvorí dôležitú súčasť národnej identity. Verím, že verejnosť zaujme malý exkurz do jej histórie na Slovensku, ktorý sme sprístupnili na stránke projektu,“ povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči – k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Zostavil a vydal ju Ján Babilon, pôvodom z Gemera, mešťan v Budapešti, majiteľ reštaurácie, kde sa varili slovenské jedlá a kde sa schádzali popredné osobnosti slovenskej kultúry. Okrem jej dvoch vydaní sa na stránke www.dikda.eu nachádzajú dve vydania Novej kuchárskej knihy od Terézie Vansovej, Slovenská kuchárka Augustína Pavloviča, Slovenská ľudová kuchárka od Žely Inoveckej i po nemecky písaná kuchárka Hausschatz Jozefa Rudňanského.

SNK bude v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana pokračovať aj v priebehu najbližších týždňov. Voľne sprístupňovať zdigitalizované diela je možné, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, t.j. po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov. Ide o ďalšie pre verejnosť prístupné diela zdigitalizované v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF).