Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Knihy

Takmer 129.000 rovesníkov zo SR a ČR si vymenilo záložku do knihy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Výmena záložiek sa uskutočnila v rámci dvoch projektov.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2022 si počas októbra navzájom vymenilo priateľskú záložku do knihy takmer 129.000 českých a slovenských rovesníkov z 1212 základných a stredných škôl. Informuje o tom Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM) na svojom webe.

Výmena záložiek sa uskutočnila v rámci dvoch projektov, ktoré boli zamerané predovšetkým na podporu kreatívneho čítania žiakov, vytváranie priateľských vzťahov medzi školami a na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej a Slovenskej republike. "Prvý projekt s názvom Záložka do knihy spája školy zorganizoval NIVAM v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne," uviedol NIVAM. Jeho cieľom bola podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh medzi rovesníkmi z 1040 českých a slovenských základných škôl a osemročných gymnázií. Žiaci sa snažili, aby zobrazený motív na ich záložke vždy súvisel s nejakým literárnym textom, s čítaním knihy či knižným hrdinom.

Druhý projekt nazvaný Záložka do knihy spája slovenské školy zorganizoval NIVAM pre 178 stredných škôl. Záložky stredoškolákov boli tematicky predovšetkým venované literárnym motívom z fantasy literatúry.

"Pridanou hodnotou oboch projektov bolo, že vďaka ním mohli českí a slovenskí pedagógovia a takisto aj školskí knihovníci hravou a zábavnou formou získať žiakov pre čítanie a pomôcť im rozvíjať ich čitateľské záujmy a osobné talenty," priblížil NIVAM. Rovnako im oba projekty umožnili vytvárať v triedach živé priateľské spoločenstvá, v ktorých žiaci s radosťou a nadšením pracovali, rozprávali sa o prečítanom a navzájom si odporúčali knihy od domácich a zahraničných spisovateľov.