Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Bodka za medzinárodnou kauzou o špinavých praktikách CIA

Foto: Tatran

Čo sa naozaj v Iráne udialo a ako to Matej prežíval, objasňuje vo svojom skutočnom príbehu Univerzita Samoty.

Bratislava 20. mája (TERAZ.sk) - Začiatkom roka 2013 obehla Slovensko správa o zadržaní slovenského občana v medzinárodne izolovanom Iráne. Bol obvinený zo špionáže pre CIA. Mnohí tomu neverili, pokladali to za výmysel a zámienku na zadržanie. Ale ani tlačová konferencia po návrate Mateja Valucha na Slovensko nepriniesla do veci jasno. Čo sa naozaj v Iráne udialo a ako to Matej prežíval, objasňuje vo svojom skutočnom príbehu Univerzita Samoty.

Kniha zachytáva život a myšlienky mladého Slováka uväzneného pol roka v jednom z najznámejších a najbrutálnejších väzení sveta, Evin Prison v Teheráne. Vo väzení bojuje nielen s nepriazňou osudu, s ťažkými podmienkami na samotke a s nátlakom, ktorý naňho nepretržite vyvíjali, ale tvrdý boj sa odohráva aj v jeho mysli – čelí strate ideálov o svete a sebe samom. Ocitne sa v neustálom kolotoči nezabudnuteľných zážitkov, ničivých myšlienok a príbehov iných väzňov, ktorých časom spoznáva. No napriek všetkému sa opakovane presviedča o zmysle svojho utrpenia a získava nový pohľad na svet a vlastný život.

Každý čitateľ na základe životných skúseností a vlastného svetonázoru prijme Matejov príbeh svojsky. Ale jedno autorovi uprieť nemožno – osloví každého, aspoň ho prinúti zamyslieť sa. Matej sa pred našimi očami bolestivo zvlieka z kože, priznáva ku všetkému, akoby stál pred vyšetrovateľmi, a odkrýva exotický svet Iránu z tej najbrutálnejšej stránky. Jeho rozprávanie je až desivo objektívne – na konci vzdáva hold iránskym vyšetrovateľom, hoci by ich mohol z duše nenávidieť.

Kniha vychádza vo vydavateľstve Tatran a je k dispozícii v online i kamenných kníhkupectvách.