Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Chýbajúca kapitola v dejinách II. svetovej vojny - V pavilóne šeliem

Foto: Slovtatran

V strhujúcom románe V pavilóne šeliem oživil autor predvojnový rozbúrený Berlín v celom jeho pôvabe a hrôze.

Bratislava 24. apríla (TERAZ.sk) - Dôsledky II. svetovej vojny sú podrobne zmapované, ale o ich príčinách a vzostupe Hitlerovej moci po zvolení za ríšskeho kancelára história taktne mlčí.

Erik Larson si získal uznanie čitateľov celého sveta ako majster pravdivých príbehov. Po obrovskom úspechu bestselleru Diabol v bielom meste, príbehu masového vraha, ktorý si vyberal obete medzi návštevníkmi svetovej výstavy v Chicagu v roku 1893, práva na sfilmovanie príbehu získal Leonardo DiCaprio a sám chce hrať úlohu vraha, napísal ďalší pozoruhodný príbeh americkej rodiny v Berlíne počas Hitlerovho nástupu k moci.

Vo svojom strhujúcom románe V pavilóne šeliem oživil predvojnový rozbúrený Berlín v celom jeho pôvabe a hrôze. Vychádzal pritom zo svedectiev Williama E. Dodda, amerického veľvyslanca v Berlíne, a jeho pôvabnej dcéry Marthy, ktorá sa vo svojich aférkach zaplietla s viacerými pohlavármi, vrátane veliteľa gestapa či sovietskeho špióna.

Larson sprostredkúva čitateľom ohromujúce očité svedectvo vtedajších udalostí a odhaľuje prekvapivé zákulisie spletitej etapy dejín. Je prestúpený atmosférou tých čias s nezabudnuteľne vykreslenými postavami bizardného Goringa a nečakane okúzľujúceho – hoci veľmi nebezpečného Goebbelsa. Marthu v prvej chvíli očaria pompézne večierky a krásni mladíci tretej ríše s ich nákazlivým nadšením pre obnovu svetového významu Nemecka. No neskôr rodina so znepokojením sleduje útoky na židov, cenzúru tlače a návrhy nových desivých zákonov, ktoré vyvrcholia v násilí jednej noci – Noci dlhých nožov a odhalia pravú Hitlerovu povahu a jeho bezohľadnú posadnutosť absolútnou mocou.

Obdivuhodné a nesmierne pútavé dielo rozpráva aj o tom, prečo svet nespoznal, akú vážnu hrozbu Hitler predstavuje, až kým Berlín a celú Európu nezachvátila hrôza a krviprelievanie. Vo svojom obvinení nešetrí ani vtedajšie osobnosti politického a spoločenského života Ameriky a dopĺňa tak chýbajúcu mozaiku novodobých dejín.
Tá neušla ani pozornosti strieborného plátna a už budúci rok sa v hlavnej postave amerického veľvyslanca predstaví charizmatický Tom Hanks.