Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

V slovenskom preklade vyšla kniha A. Applebaumovej Súmrak demokracie

Kniha Súmrak demokracie od autorky Anne Applebaum. Foto: Miroslav Mosko

Autorka sa problematike východnej Európy a Ruska venuje od roku 1989, keď pre časopis Economist v Poľsku mapovala pád komunizmu.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Súmrak demokracie od Anne Applebaumovej je prvou z prekladových kníh, ktorú vydáva v knižnej edícii Denník N v preklade Petra Tkačenka. TASR o tom informoval Miroslav Moško zo spoločnosti N Press.

Čo sa stalo s našou demokraciou? Prečo ľudí tak priťahujú nacionalizmus, autokracie a politické systémy, ktoré hlásajú jednoduché a radikálne riešenia? Ako despotickí lídri do svojich súkolí zapájajú intelektuálov, bez ktorých by ich vláda nebola možná? Odpoveď na tieto otázky prináša knižná novinka z pera americkej historičky a novinárky, ocenenej Pulitzerovou cenou za knihu Gulag.

Applebaumová sa venuje politickým režimom východnej Európy, ale aj americkej či anglickej politike. Patrí medzi novinárov, ktorí ako prví upozornili na antidemokratické trendy na Západe. V eseji Súmrak demokracie skúma príťažlivosť diktátorských foriem vlády. "Vysvetľuje, prečo sa elity v demokratických krajinách začali prikláňať k nacionalizmu a autoritárstvu. Opisuje nových advokátov liberalizmu a ukazuje, ako na zmenu spoločenského poriadku využívajú konšpiračné teórie, politickú polarizáciu, sociálne médiá, ba aj nostalgiu. Despotickí lídri totiž nevládnu sami – spoliehajú sa na svojich politických spojencov, úradníkov a mediálne osobnosti, ktoré im dláždia cestu a podporujú ich vládu," približuje publikáciu vydavateľ.

Anne Applebaum píše pre časopis Atlantic, je členkou Agora Institute a na Univerzite Johnsa Hopkinsa vedie program Arena zameraný na dezinformácie a propagandu v 21. storočí. Pôsobila ako komentátorka novín Washington Post a zástupkyňa šéfredaktora časopisu Spectator. Na svetových univerzitách prednášala o americkej, britskej a európskej politike. Problematike východnej Európy a Ruska sa venuje od roku 1989, keď pre časopis Economist v Poľsku mapovala pád komunizmu. Je manželkou poľského politika a spisovateľa Radosława Sikorského, žije v Poľsku a v Británii.