Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Víťazom súťaže Básne SK/CZ 2021 je Marek Mikuláš

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Víťazné práce budú publikované v zborníku Básne SK/CZ 2021.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Hlavnú cenu v 11. ročníku česko-slovenskej literárnej súťaže Básne SK/CZ získal Marek Mikuláš. Ocenenie honorované sumou 500 eur mu patrí za básnický cyklus Muzikál žuvačiek a ružového postkapitalizmu. Porota súťaže, ktorej vyhlasovateľom je občianske združenie literarnyklub.sk a české vydavateľstvo Fra, udelila aj deväť prémií. TASR o tom za organizátora informoval Matej Feldbauer.

Zvyšných deväť finalistov súťaže získalo prémie. Marta Bílková za príspevok Zamlčené skutečnosti, Oľga Gluštíková za Rod/ lišajník/ monokultúra, Klára Krásenská za príspevok Mytologie lesa. Prémiu vo výške 100 eur získal aj Jakub Lenčéš za básne robábu, Filip Németh za dielo z nového herbára, Anna Chesil Řezníčková za príspevok megaslimák, Renata Štěpařová uspela s príspevkom Ani ryba, ani ryba, Tomáš Vaněk s dielom 6 řečí k zlatému teleti a Andrea Vatulíková za IT´S OK, PLUTO.

O výsledkoch súťaže rozhodovala porota v zložení - slovenská literárna teoretička a prekladateľka Ivana Hostová, česká prekladateľka Sylva Ficová, slovenská poetka a publicistka Dominika Moravčíková a český básnik a kritik Tomáš Gabriel.

Víťazné práce budú publikované v zborníku Básne SK/CZ 2021.