Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vychádza román Pravda o Melody Brownovej

Jewellovej kniha Pravda o Melody Brownovej Foto: Ikar

Populárna britská spisovateľka Lisa Jewellová po knižnom bestsellere napísala príbeh o tridsaťtriročnej Melody, ktorá v detstve stratila pri požiari rodinného domu pamäť.

Bratislava 3. júla (TASR) - Román s názvom Pravda o Melody Brownovej britskej autorky Lisy Jewellovej prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Keď mala Melody Brownová deväť rokov, rodine zhorel dom a s ním aj všetky hračky, fotografie, šaty a staré vianočné pohľadnice. Požiar však nezničil len jej osobné predmety, pripravil ju aj o spomienky. Melody Brownová si nepamätala nič, čo sa odohralo pred jej narodeninami.

Teraz 33-ročná Melody žije v malom byte uprostred Londýna spolu so 17-ročným synom. Pre oboch vytvorila pekný život a nič na ňom nemieni meniť. Jedného dňa sa jej však prihodí niečo nezvyčajné. Prijme pozvanie na rande, prvé po ôsmich rokoch, a navštívi predstavenie slávneho hypnotizéra. Zrazu upadne do mdlôb, a keď sa preberie, zistí, že pamäť sa jej vracia. Spočiatku pre ňu nové spomienky nič neznamenajú, no pomaly, deň za dňom, ich v duchu spája a vynára sa skutočný príbeh jej detstva. Lenže s každou záhadou, ktorú vyrieši, sa objaví ďalšia, a každá otázka, na ktorú nájde odpoveď, vyvolá nasledujúcu. Melody už začína pochybovať, či si vôbec niekedy úplne poskladá svoju minulosť.

Lisa Jewellová (1968), populárna britská autorka kníh takzvaného chick lit žánru, žije s manželom a dvoma dcérkami v severnom Londýne, kde sa narodila aj vyrástla. Po štvorročnom štúdiu umenia a dizajnu vystriedala niekoľko zamestnaní. Pracovala v módnom priemysle ako vnútropodniková asistentka pre styk s verejnosťou a ako personálna asistentka na Jermyn Street, ulici známej výlučne predajom pánskych košieľ šitých na mieru. Príbehy Lisy Jewellovej vychádzajú z každodenného života, sú živé, pútavé, plné humoru a veľmi aktuálne. Autorka úspešne debutovala v roku 1999 románom Ralphov večierok (Ikar 2011). Bestsellerom sa stalo aj jeho voľné pokračovanie Po večierku (Ikar 2012). Z anglického originálu The Truth About Melody Browne (Arrow Books, Londýn 2010) preložila Mária Kočanová.