Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Vydavatelia si začínajú uvedomovať silu e-kníh

Ilustračné foto Foto: Ikar

Vydavatelia veria, že vďaka pestrej ponuke a rôznym akciám objaví mnoho ľudí výhody e-kníh, a tým, ktorí si už e-knihy obľúbili, si aspoň doplnia svoje virtuálne e-knižnice.


Bratislava 2. októbra (Teraz.sk) - Hit týždňa za 2,90€. Balíčky e-kníh za 3€. E-knihy vybraného autora za polovicu. To je len malá časť aktivít, ktoré sa robia na Slovensku v oblasti elektronických kníh. Platforma Wooky, na ktorej bežia e-shopy Rajknih.sk, iBux.sk, Klobook od Ringieru, Gorila, či oKnihe.sk od Orangeu, sa snaží povesť svojich obľúbených kníhkupectiev a najširšiu ponuku u nás udržiavať rôznymi aktivitami. A pochvaľujú si najmä čitatelia e-kníh, keďže vydavatelia pridávajú elektronickým knihám čoraz väčšiu dôležitosť.

Obchod s e-knihami je u nás v porovnaní s predajom tlačených papierových kníh stále marginálny. Aj napriek relatívne rýchlemu rastu nepredstavuje viac ako jedno percento z celkového objemu predaja. Pre vydavateľov ide zatiaľ o vyslovene stratovú záležitosť, no v poslednom období si čoraz viac všímajú aj tento segment.

Najväčšie vydavateľstvo Ikar sa ponuke e-kníh venuje intenzívne viac ako dva roky. „Uvedomujeme si, že vzniká „nová generácia“ čitateľov, ktorí preferujú a budú preferovať z rôznych dôvodov elektronické knihy. Z nášho pohľadu ide o investíciu do budúcnosti,“ vysvetľuje riaditeľka Ikaru Valeria Malíková. Aj preto de facto dotuje spomínané Hity týždňa, pri ktorých ide neraz o najväčšie bestsellery (Jo Nesbo, Stieg Larsson, Banáš, Coddington ai.) a zľavy na celý jeden týždeň dosahujú až 80% v závislosti od ceny titulu.

Wooky prichádza každý týždeň s novými akciami, ktoré preberajú všetky jeho e-shopy a ktoré majú ľudí presvedčiť, že e-kníh sa netreba báť. Bez podpory vydavateľov by sa však takéto akcie nemohli uskutočniť, tvrdí managing director Wooky Peter Bielčik. „Veľké pozitívum je, že drvivá väčšina vydavateľov už e-knihy ponúka a berie ich ako samozrejmosť a príležitosť, ktorá má budúcnosť. My ich aktívne oslovujeme s možnosťami spolupráce a podporou predaja, a stretávame sa najmä s pozitívnou reakciou.“

Podľa P.Bielčika sa stále častejšie stáva, že aj sami vydavatelia sa ozývajú, že by radi nejakú akciu spravili. Ďalšie sa zasa chcú pridať k ponuke – naposledy pribudli vo Wooky knihy vydavateľstva Tatran, ktorý vydáva hity od Stephanie Meyerovej, F.S.Fitzgeralda, či Rudyarda Kiplinga. Wooky aj vydavatelia veria, že vďaka pestrej ponuke a rôznym akciám objaví mnoho ľudí výhody e-kníh, a tým, ktorí si už e-knihy obľúbili, si aspoň doplnia svoje virtuálne e-knižnice.

Ak ste teda až doteraz váhali, či siahnuť po e-knihách, neváhajte a vyskúšajte ich. Vďaka rôznym akciovým zľavám Rajknih.sk, či Bux.sk vás to ani nebude ani veľa stáť. A zážitok z čítania môže byť intenzívny aj pri virtuálnej knihe.