Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Knihy

Vyhlásili finálovú päťku ocenenia Anasoft litera 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

O cene rozhoduje aj verejnosť v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov Anasoft litera 2022, do ktorej je, na rozdiel od hlavnej ceny, zaradených všetkých deväť nominovaných kníh.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Organizátori literárnej ceny Anasoft litera vyhlásili v stredu finálovú päťku autorov a nominovaných kníh na prestížne ocenenie v jeho 17. ročníku. "Štyria z finalistov sa už v histórii ceny stali jej laureátmi. Päticu uzatvára mladá slovenská autorka so svojím debutom," uviedla pre TASR PR manažérka Mária Hejtmánková.

Titul laureáta a finančnú výhru môžu získať Balla s knihou Medzi ruinami z vydavateľstva KK Bagala, Nicol Hochholczerová (Táto izba sa nedá zjesť, KK Bagala), Ivan Medeši (Vilkovia, Východoslovenské združenie Valal), Stanislav Rakús (Ľútostivosť, KK Bagala) a Marek Vadas (Šesť cudzincov, KK Bagala).

O finálovej päťke rozhodla odborná porota v zložení germanistka, literárna vedkyňa, prekladateľka, redaktorka a rodová expertka Jana Cviková, poľská prekladateľka a spisovateľka Weronika Gogola, literárna vedkyňa a pedagogička Tamara Janecová, redaktor, literárny kritik a prekladateľ Gábor Csanda a literárny vedec, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg Marián Andričík.

"O skutočnosti, že ide o naozaj silný knižný ročník, svedčí aj to, že štyria z autorov sa už stali laureátmi ceny Anasoft litera – Balla, Ivan Medeši, Stanislav Rakús a Marek Vadas. Každý z nich sa už v minulosti prezentoval osobitosťou svojho rukopisu. Piatou knihou je debut Nicol Hochholczerovej, ktorá ponúka nemenej presvedčivé autorské gesto," hodnotí porota 17. ročník literárnej ceny. "Hoci je reč o literárnej cene, želáme všetkým autorom a autorkám, aby sa o ich knihách nielen hovorilo, ale aby boli najmä čítané," dodáva porota k finálovej päťke. Víťaznú knihu z nej vyberie v októbri.

O cene rozhoduje aj verejnosť v internetovom hlasovaní Ceny čitateľov Anasoft litera 2022, do ktorej je, na rozdiel od hlavnej ceny, zaradených všetkých deväť nominovaných kníh. Hlasovanie uzavrú 26. októbra.