Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Vyšla kniha, ktorá radí, ako meniť opustené budovy na centrá kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Nápad spracovať publikáciu na túto tému vznikol na konci roka 2018.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Nadácia Cvernovka v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom vydáva knihu Nepredať! Zveľadiť!. Samosprávam a občianskym organizáciám radí, ako meniť opustené budovy na centrá kultúry a spoločenských inovácií.

Autorský kolektív pod vedením urbanistky Miloty Sidorovej na základe vlastnej skúsenosti s budovaním bratislavského kreatívneho a kultúrneho centra Nová Cvernovka vybral z podobných projektov z celého Slovenska a spracoval ich ako prípadové štúdie komunitne a kultúrne orientovaného developmentu. "V čase, keď samosprávy disponujú minimom verejného majetku, je rozhodovanie o každej budove či areáli zásadnou otázkou. Našim cieľom bolo, aby sa mohli uskutočniť také systémové zmeny, ktoré by otvárali a rozširovali priestor občianskym iniciatívam pri zveľaďovaní budov a prostredia okolo nich," uviedla Sidorová. Publikácia ponúka postup, ako realizovať prerod opustenej budovy vo verejnom vlastníctve na centrum kultúry a inovácií.

Nápad spracovať publikáciu na túto tému vznikol na konci roka 2018. V tom čase Trnavský samosprávny kraj pozastavil predaj nepotrebného majetku a oslovil Nadáciu Cvernovka, aby s ňou skonzultoval možné oživenie bývalej budovy Figara a neskôr Stredného odborného učilišťa elektrotechnického v Piešťanoch. Vďaka tomuto kroku sa podarilo prepojiť lokálnu komunitu, ktorá mala ambíciu pretvoriť budovu na atraktívne miesto pre mladých a kreatívnych ľudí z Piešťan a okolia so zástupcami samosprávneho kraja.

V súčasnosti v týchto priestoroch vzniká kultúrne a kreatívne centrum Arta. "V Piešťanoch spolupracujeme s občianskym združením Iniciatíva Arta na vytvorení kultúrneho a kreatívneho centra. Tento typ inštitúcie v okolí chýba. V bývalej budove našej strednej školy, ktorá ešte predtým slúžila ako fabrika na výrobu cukroviniek, vznikne kultúrny priestor, obchod s lokálnym dizajnom, kaviareň, co-working, ateliéry, galéria i zero-waste zóna. Skrátka, ide o prvú praktickú ukážku toho, ako sa snažíme nášmu nevyužívanému majetku hľadať a nachádzať nové verejné funkcie, pričom kladieme dôraz na ich sociálny rozmer," uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Vydaním publikácie chcú podľa jeho slov inšpirovať a dodať odvahu k tomuto kroku ďalším samosprávam a miestnym komunitám.