Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Vyšla knižná autobiografia Karla Gotta

Na archívnej snímke Karel Gott. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Takmer 700-stranová publikácia obsahuje približne 1800 fotografií a iných obrazových materiálov, z ktorých mnohé ešte neboli zverejnené.

Praha 14. júla (TASR) - Knižná autobiografia zosnulého českého speváka Karla Gotta s názvom Má cesta za štěstím vyšla v stredu na jeho nedožité 82. narodeniny.

Gott sa na sklonku života sám rozhodol spísať svoje spomienky. Takmer 700-stranová publikácia obsahuje približne 1800 fotografií a iných obrazových materiálov, z ktorých mnohé ešte neboli zverejnené, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

"Knihu dokončil a až do posledných dní intenzívne pracoval na obrazovej dokumentácii. Otvorene hovorí o svojom súkromí, dcérach, manželstve, ale aj o veciach, ktoré boli doteraz z rôznych dôvodov zahalené rúškom tajomstva," tvrdí vydavateľ.

Gottove spomienky siahajú do jeho najútlejšieho detstva, rozprávajú o rodičoch i širšej rodine, o školských rokoch, o kamarátoch i jeho osobných záľubách, ku ktorým patrilo už v chlapčenských rokoch predovšetkým maľovanie.

"Vo svojej inventúre osudu je sebakritický aj mimoriadne úprimný, najmä v záverečných kapitolách, v ktorých opisuje ťažké obdobie zápasu so zákernou chorobou. Čitateľom sa tak dostáva do rúk ucelený, v mnohých smeroch strhujúci obraz osudového vzopätia výnimočnej osobnosti," dodal vydavateľ.

Knihu na videokanáli YouTube predstavilo osem Gottových blízkych priateľov a kolegov. Úryvky z knihy čítajú Jiří Bartoška, Michal David, Miroslav Donutil, Vojtěch Dyk, Oldřich Kaiser, Richard Krajčo, Jiří Macháček a Karel Šíp. Knihu virtuálne pokrstili Gottova vdova Ivana a moderátor Libor Bouček.



Karel Gott zomrel v roku 2019 vo veku 80 rokov na leukémiu. Rodák z Plzne sa pôvodne vyučil za elektromontéra a od roku 1957 tri roky pracoval v ČKD Stalingrad v pražských Vysočanoch. Svoju úspešnú spevácku kariéru odštartoval v roku 1958.

Český prezident Miloš Zeman hodlá udeliť Gottovi štátne vyznamenie in memoriam, dopĺňa rozhlasová stanica Frekvence 1.

"Som pripravený Karla Gotta tento rok v októbri in memoriam vyznamenať Radom Bieleho leva. Vlani to pre pandémiu nebolo možné. Karla Gotta som si veľmi vážil a cítim, že nášmu národu veľmi chýba," povedal prezident.