Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Knihy

Z. Haasová a I. Vojtek uviedli do života knihu hendikepovaného básnika

Krst knihy Cesta k srdcu. Na snímke Ivan Vojtek, Zuzana Haasová, Soňa Lexmanová a Róbert Nemčík. Foto:

Robo je v dôsledku detskej mozgovej obrny trvalo pripútaný na invalidný vozík.

Bratislava 30. novembra (TERAZ.sk) – Tvorivosť nezastaví ani hendikep. Dôkazom je ružomberský mladík Róbert Nemčík, ktorého zbierku básní predstavilo Fórum donorov na tohtoročných Dňoch filantropie. Krstnými rodičmi jeho zbierky Cesta k srdcu sa stali herci Zuzana Haasová a Ivan Vojtek. Ich slová povzbudenia a symbolicky rozfúknuté perie vyzvali autora k ďalšiemu umeleckému rozletu.

Robo je v dôsledku detskej mozgovej obrny trvalo pripútaný na invalidný vozík. Ani pomerne rozsiahle postihnutie mu však nebráni v tvorbe. Venuje sa fotografii, ktorú vyštudoval na Združenej strednej škole v Žiline a píše verše. V roku 2006 vydal zbierku sebareflexií s názvom Som to ja? Cesta k srdcu je jeho druhá básnická zbierka.
“Robko je výnimočný človek, ktorý môže byť spôsobom života príkladom i motiváciou pre nás všetkých. Napriek tomu, že život sa s ním vôbec nehral, tak nezúfa a práve naopak rozdáva radosť všade navôkol. Je také veľké slniečko, ktoré si nájde cestu do vášho srdca. To moje si získal pred piatimi rokmi svojou básnickou prvotinou. Dnes som rada, že môžem stáť pri zrode jeho ďalšej knihy s príznačným názvom – Cesta k srdcu”, hovorí Soňa Lexmanová z Fóra donorov.

“Prostredníctvom mojej tvorby chcem ľuďom ukázať, že i keď sedím v invalidnom kresle, tak všetko má význam. Láska, radosť i zlosť majú v našom živote miesto. Chcem mojimi básňami ľuďom pomáhať. A pokiaľ knižka pomôže čo i len jednému človeku, tak môj život a tvorba má obrovský význam,” povedal na margo svojej zbierky básnik a fotograf Róbert Nemčík.

Knihu uviedli v rámci Dní filantropie


Ku uvedeniu knihy došlo v rámci Dní filantropie, ktoré realizuje Fórum Donorov už druhý rok a ich cieľom je poukázať na aktivity firiem i jednotlivcov v oblasti dobrovoľníctva, zodpovedného podnikania i vzájomnej pomoci. Pre dobrú vec sa tentokrát spojili herci Zuzana Haasová a Ivan Vojtek, ktorí sa predstavili v úlohe krstných rodičov.
Titulka knihy Cesta k srdcu.
Foto:

„Nikdy som sa nad tým, či pomáhať, či nie a vlastne prečo a načo, nezamýšľal. Ono to tam voľáko je a basta. Zaujali ma Robkove slová, že síce sedí na vozíku, ale celý život lieta. Nuž čosi podobné zdieľajú aj piloti. Lež na rozdiel od nich, Robo lieta na krídlach poézie. Preto mu prajem ešte dlhý a šťastný let, nech ten let trvá veľa krásnych liet,“ povedal bezprostredne po krste Ivan Vojtek a Zuzka Haasová dodala: „To čo urobil Robko je veľmi veľká vec, lebo vydať knižku majú problém aj veľký spisovatelia. Pre neho je to obrovské bohatstvo, že sa mu to podarilo. Strašne mu želám, aby báseň za básňou išla ďalej a putovala medzi ľudí, lebo práve to bude pre neho akási satisfakcia. Je jednoducho úžasný človek a silák.”

Fórum donorov sa od roku 1996 venuje rozvoju filantropie a jej kultúry na Slovensku a v zahraničí. Združuje popredné nadácie a firemných filantropov pôsobiacich na Slovensku, podporuje rozvoj inštitucionálneho aj individuálneho darcovstva. Je zároveň aktívnym členom medzinárodných filantropických zoskupení. Je zriaďovateľom DMD systému, teda darcovským SMS, ktoré umožňujú mimovládnym neziskovým organizáciám získavať príspevky od darcov. Krédom spoločnosti je od jej vzniku čestnosť, férovosť a transparentnosť, čo dokazuje i fakt, že od vzniku DMS nebola na Slovensku zneužitá jediná takto realizovaná zbierka. Viac informácii o činnosti nájdete na www.donorsforum.sk.