Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Zuzanin dych. Silný príbeh z 2.svetovej vojny

Jakuba Katalpa: Zuzanin dych Foto: IKAR

Zuzanin dych je možno ťažké čítanie, ako mnohé iné knihy z 2.svetovej vojny, o holokauste, koncentračných táboroch a utrpení. No tento príbeh má ešte čosi viac, čo vás zasiahne priamo do srdca. Napínavý a silný príbeh je písaný miestami strohým, jednoduchým štýlom, ktorý dáva vyniknúť práve tej atmosfére, ľudským osudom a charakterom, samotnému odkazu.

Bratislava 2. júna (OTS) - Sú traja. Spočiatku deti. Svet je v rovnováhe. Neskôr sa všetko zmení. Ona miluje jedného z nich, ju milujú obaja. Zuzana Liebeskindová je dcéra cukrovarníka. Nič jej nechýba, životom kráča ľahko, obklopená láskou. Vo vzduchu sa vznášajú vlákna prepáleného cukru. Tridsiate roky dvadsiateho storočia v malom českom mestečku Holašovice sú sladké.

Zuzana začne dospievať až počas nemeckej okupácie. Bolestne vrastá do dejín a dejiny do nej. Keďže má židovský pôvod, jej osud je predurčený. Transport. Koncentrák. Zuzanini priatelia Hanuš a Jan zostávajú v Holašoviciach. Ich cesty sa však rozchádzajú. Po vojne sa Zuzana vracia z koncentračného tábora, ale straty sú väčšie, než čakala.

Dokáže po tom všetkom, čo prežila, ešte milovať? A má vôbec na výber?
Zuzanin dych z vydavateľstva Ikar je silné čítanie. Možno budete miestami potrebovať aj vy chytiť dych ako románová Zuzana, predýchať to, upokojiť sa. Ale každopádne je to príbeh, ktorý vrelo odporúčam a nenechajte sa odradiť ani trošku nezvyčajným štýlom, akým je písaní. Rýchlo naň naskočíte, zvyknete si a potom to už stojí za to.

Jakuba Katalpa
Debutovala v roku 2006 novelou Je hlína k snědku?, za ktorú bola nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategórii objav roka. Román Hořké moře získal v roku 2009 nomináciu na Cenu Jiřího Ortena. Za prózu Němci dostala v roku 2013 Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Česká kniha a bola nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategórii próza. V roku 2017 vydala román zo súčasnosti Doupě. Zuzanin dech vyšiel v Česku v roku 2020.

Milan Buno, knižný publicista