Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Komunálne voľby 2018

Jaroslav Polaček chce Košičanov zapojiť do rozhodovania o meste

Jaroslav Polaček, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

J. Polček kandidoval za SaS, KDH, SMK-MKP, Nova a OKS s podporou strán Spolu – občianska demokracia a Progresívne Slovensko.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Novým primátorom Košíc bude 41-ročný Ing. Jaroslav Polaček, ktorému v sobotných voľbách dali občania 43,29 percenta hlasov. Kandidoval za SaS, KDH, SMK-MKP, Nova a OKS s podporou strán Spolu – občianska demokracia a Progresívne Slovensko.

TASR prináša prehľad jeho programových téz.

Nový primátor chce už počas prvých 100 dní vo funkcii spustiť protikorupčný audit, aby sa Košičania dozvedeli napríklad aj o pozadí vzťahu medzi mestom a parkovacou spoločnosťou EEI. Vo svojom programe Jaroslav Polaček uvádza: "Spoločnosť EEI bude v Košiciach minulosťou. Vyhovieme tak 17.000 ľuďom, ktorí podpísali petíciu za to, aby sme parkovanie zvládli sami. Nový parkovací systém bude spravovať výlučne mesto." Ďalej má nový primátor v pláne predložiť návrh na zmenu rokovacieho poriadku tak, aby občania mohli vystupovať na mestskom zastupiteľstve k akejkoľvek téme počas na to určeného bodu rokovania s názvom Slovo pre občana.

Takisto je cieľom nového primátora lepšia informovanosť občanov. "Skončí sa doba, keď sme museli s námahou vyhľadávať, či niekto chce zmeniť okolie nášho bydliska alebo životného priestoru rozsiahlou stavebnou aktivitou či väčším developerským projektom. Obyvatelia budú dostatočne a v predstihu informovaní, aby sa už nestávalo, že im zrazu bez demokratického rozhodovania vyrastie v blízkosti balkóna mrakodrap," konštatuje sa v programe primátora. Jeho súčasťou je aj sľub, že mestské noviny budú dostupné vo forme mobilnej aplikácie.

Jaroslav Polaček tiež plánuje obnoviť kontrolné dni v mestských častiach. Pravidelne bude iniciovať stretnutia občanov a zúčastňovať sa na nich.

Súčasťou programu je aj rozpočtová stabilita: Nový systém financovania mesta zaručí, aby príjmy z daní zostali v oblasti, ktorej sa týkajú. Daň za psa bude súvisieť výlučne s investíciami spojenými so zvieratami. Príjmy z parkovania sa použijú na zvládnutie a zefektívnenie parkovania a dopravy. Financie z predaja majetku budú použité na ďalšie zveľaďovanie mestského majetku.

Na schválenie do mestského zastupiteľstva chce Polaček podať návrh na výstavbu štartovacích bytov ako súčasť sociálnej politiky mesta. Regulovaná výška nájomného zabezpečí podporu rodín každého veku a ohrozených skupín obyvateľstva.

Primátor chce zefektívniť činnosť a riadenie opatrovateľských služieb a zatraktívniť priestory pre seniorské aktivity v mestských častiach. Zvýšia sa príspevky mesta na stravovanie pre slabých a chorých. Mesto tiež plánuje nastaviť nový systém finančnej podpory mimoškolskej činnosti učiteľov, ktorí by mali byť odmenení za vedenie krúžkov či doučovania v školách.

Napokon má primátor v pláne upraviť poskytovanie dotácií na mládežnícky šport tak, aby sa rozdeľovali transparentne podľa počtu skutočne športujúcich detí a výsledkov.

Mesto chce tiež predstaviť nový systém, ktorý sa postará o správu a obnovu ciest, chodníkov a medziblokových komunikácií. Vylepší súčasný málo funkčný systém tak, aby občania mohli nielen nahlasovať miesta s dierami na chodníkoch a cestách, ale aby mali možnosť aj skontrolovať ich opravu.

V oblasti dopravy Polaček predstavil svoje ciele aj v predvolebnom rozhovore pre TASR: "Vedenie DPMK odo mňa dostane úlohu využiť trolejovú sieť a vrátiť trolejbusy do Košíc. A čo sa týka siete MHD, tú chcem rozšíriť o napojenie električky od Sídliska Ťahanovce po letisko."

Primátor má tiež ambíciu využívať vodu z geotermálnych vrtov v blízkosti Košíc, ktorá môže slúžiť na vykurovacie aj rekreačné účely. V rozhovore pre TASR uviedol: " Pustíme sa do podpory projektov výstavby podobných termálnych komplexov, aké poznáme napríklad z Maďarska, kde ich pravidelne navštevujú aj stovky Košičanov. Ale prioritne nám nejde iba o víkendovú aktivitu. Z pohľadu mesta a výdavkov obyvateľov na chod domácnosti je oveľa zaujímavejšie vykurovanie pre košické sídliská.“