Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Komunálne voľby 2018

Na Slovensku a v ČR boli najúspešnejší nezávislí kandidáti

Ilustračné foto. Foto: TASR Miroslava Siváková

Podľa predsedu Zväzu miest a obcí Českej republiky Františka Lukla bola V ČR volebná účasť okolo 50 percent. Veľmi intenzívne sa po voľbách do zastupiteľstiev obcí hovorí o zmene systému.

Krásno nad Kysucou 13. novembra (TASR) – Najväčší úspech v komunálnych voľbách na Slovensku a v Českej republike zaznamenali nezávislí kandidáti. Na historicky prvej spoločnej tlačovej konferencii v Krásne nad Kysucou sa na tom v utorok zhodli predseda Zväzu miest a obcí (ZMO) Českej republiky František Lukl a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora.

Predsedu ZMOS prekvapilo, že do komunálnych volieb nešli dlhoroční starostovia a primátori, ktorí ešte nemali dôchodkový vek. "Jednoducho si povedali, už nejdem. Pritom sú mladí, majú 40 rokov, tri volebné obdobia za sebou a povedali, že stačilo. Cítiť, že tá práca a služba pre ľudí nie je vnímaná verejnosťou tak, ako by mala byť. Prekvapilo nás a zarmútilo, že nekandidovalo veľa kolegov, ktorí boli naozaj takí 'srdciari' a mali blízko k samospráve. Lebo to musí mať človek v sebe," podotkol Sýkora.

Pripomenul, že voľby starostu sa neuskutočnili v piatich obciach – Dubne, Girovciach, Jurkovej Voli, Michalkovej a Ondavke. "V 23 obciach kandidoval nižší počet kandidátov na poslancov, ako je ich počet v zastupiteľstve. V 43 obciach neboli zvolení starostovia alebo miestni poslanci. Nové voľby vyhlási predseda Národnej rady SR. V každom okrese boli obce s jedným kandidátom na starostu alebo primátora, čo dokazuje ich úspechy a nepotrebnosť volebnej alternatívy. Aj to, že táto práca je náročná a často aj nevďačná," zdôraznil Sýkora.

V ČR dosiahla podľa Lukla volebná účasť okolo 50 percent. "Veľmi intenzívne sa po voľbách do zastupiteľstiev obcí hovorí o zmene systému. Hľadáme inšpiráciu aj v slovenskom modeli. Pokiaľ by som to rozdelil, na jednej strane je to priama voľba starostov, na druhej strane je to samotný volebný systém. Pokiaľ ide o priamu voľbu starostov miest a obcí hovoríme, že ak sa majú voliť priamo, potom vo všetkých obciach a mestách v Českej republike," povedal predseda ZMO ČR.

"Pred 14 dňami sme na ministerstve vnútra požiadali o vytvorenie expertnej skupiny naprieč politickým spektrom, ale za účasti samosprávy. Aby sme diskutovali, či by sme sa neinšpirovali slovenským modelom. Myslím si, že pre občanov je absolútne pochopiteľný. Pretože máte jeden hárok a na ňom vyberáte poslancov, ktorí sú zoradení abecedne," doplnil Lukl.

Úspechy spolupráce so slovenským ZMOS je podľa neho vidieť predovšetkým na európskom poli. "V rámci rôznych orgánov bojujeme za najlepšie a najvhodnejšie postavenie našich územných samospráv. Netýka sa to len európskych fondov, ale aj európskej legislatívy. Vzájomne sa inšpirujeme. V niečom je Slovensko ďalej, niektoré záležitosti sa u nás riešili o niečo skôr. Som veľmi rád, že si vymieňame pozitívne aj negatívne skúsenosti. A teší ma, že dnes sme partnermi vlády, parlamentu a naše názory sú pre zákonodarcov veľmi podstatné," uzavrel predseda ZMO ČR.