Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

B. Bystrica plánuje kontrolu bezdomovcov, budú im merať teplotu

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Alexandra Moštková

Samospráva v týchto dňoch intenzívne pracuje na zriadení záchytného centra určeného na izoláciu ľudí bez domova podozrivých z ochorenia.

Banská Bystrica 21. apríla (TASR) – Mesto pod Urpínom robí v období pandémie nového koronavírusu maximum aj pre marginalizované skupiny obyvateľstva, a teda i pre obyvateľov rómskych osád a bezdomovcov. Tvrdí to hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Podľa nej zamestnanci odboru sociálnych vecí, oddelenia sociálnej a krízovej intervencie banskobystrického magistrátu spolu s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža (SČK) im už koncom marca distribuovali ochranné rúška a v týchto dňoch s tým pokračujú. V teréne sú tiež príslušníci mestskej polície a informujú týchto ľudí nielen o zvýšenej hygiene, ale i hrozbe pokút, pokiaľ nebudú dodržiavať prijaté opatrenia.

"Rómskym spoluobčanom opakovane pripomíname, že nosiť rúško je nevyhnutné. Zároveň s nimi komunikujeme o tom, že aj dezinfekcia a správna hygiena musia byť na prvom mieste. Verím, že si uvedomujú vážnosť situácie a budú sa správať zodpovedne a disciplinovane. V prípade, že prijaté nariadenia nebudú dodržiavať, mestská polícia im môže uložiť pokutu," konštatoval v utorok vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein.

Do štyroch rómskych osád, ako napríklad Na Hrbe, Cementárenskej ulici v časti Senica či v Podlaviciach, mesto distribuovalo ochranné rúška, ktoré sa dajú preprať a opakovane použiť. Dostali ich aj ľudia bez domova. V teréne ich monitorujú pracovníci magistrátu, dobrovoľníci SČK i policajti. Samospráva v týchto dňoch intenzívne pracuje na zriadení záchytného centra určeného na izoláciu ľudí bez domova podozrivých z ochorenia.

"Prichádzame s proaktívnym prístupom a pripravujeme v spolupráci s mestskou políciou kontrolu bezdomovcov priamo v teréne. Nebudeme čakať, či sa prihlásia, budeme ich sami vyhľadávať. Príslušníci ich budú v teréne oslovovať, aby im mohli zmerať teplotu a zistiť, či nemajú príznaky nového koronavírusu. Cieľom je izolácia od ostatných ľudí a identifikovanie prostredia, v ktorom sa zdržiavajú. Budeme prijímať také opatrenia, aby sme chránili ich aj ostatných obyvateľov," zdôraznil primátor Ján Nosko.