Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Banskobystrický kraj informuje na nových weboch o koronavíruse

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Týmto projektom chceme ľuďom uľahčiť vyhľadávanie informácií potrebných pre zvládnutie súčasného stavu," </i>reagoval primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

Banská Bystrica 21. apríla (TASR)- Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spúšťajú novú informačnú platformu pre všetkých obyvateľov nielen mesta pod Urpínom, ale celého BBSK. Záujemcovia nájdu na dvoch nových webových portáloch informácie o dostupnosti lekární, zariadení zdravotníckych i sociálnych služieb, škôl, internátov či školských zariadení všetko na jednom mieste. TASR o tom v utorok informovali hovorkyne kraja Lenka Štepáneková a mesta Zdenka Marhefková.

BBSK a mesto Banská Bystrica reagujú na situáciu so šírením nového koronavírusu spustením dvoch nových internetových stránok. Tie poskytujú aktuálny prehľad o dostupnosti kľúčových inštitúcií i ďalšie informácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Informácie sústredené na jednom mieste môžu oceniť ľudia najmä počas uvoľňovania krízových opatrení.

"Od začiatku mimoriadneho obdobia sa snažíme Banskobystričanov informovať rôznymi komunikačnými kanálmi. Cieľom tejto myšlienky je poskytnúť im na jednom mieste zároveň informácie o otváracej dobe lekární, fungovaní zariadení sociálnych služieb, škôl či školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Týmto projektom chceme ľuďom uľahčiť vyhľadávanie informácií potrebných pre zvládnutie súčasného stavu," reagoval primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

Informácie sú dostupné na: https://koronavirus.mapybb.sk/. Kto žije v inom okrese banskobystrického regiónu, všetky informácie nájde na: https://koronavirus.bbsk.sk/. Nové informačné kanály okrem iného pripomínajú, ako sa správať počas pandémie. Zároveň sú na webe dostupné odporúčania, čo robiť a kam sa obrátiť, ak má niekto symptómy alebo podozrenie, že je nakazený.

V prípade mesta Banská Bystrica sa na portáli pod operačnou tabuľou nachádzajú i karty s odkazmi na demografické mapy. Ponúkajú podrobné dáta o priemernom veku obyvateľov Banskej Bystrice podľa jednotlivých mestských častí, počte obyvateľov nad 65 rokov, ako aj 3D model rizikovej skupiny. Mapy zviditeľňujú oblasti s najohrozenejším obyvateľstvom, ktoré treba v období šírenia nového koronavírusu ochraňovať najviac.

"Keď nás oslovilo mesto, veľmi radi sme sa k tejto iniciatíve pripojili a rozšírili ju na celý kraj. Je dôležité, aby obyvatelia našli všetky dôležité informácie na jednom mieste," zdôraznil predseda BBSK Ján Lunter s tým, že ak majú samosprávy v kraji záujem pridávať svoje dáta na mapu, budú radi spolupracovať.