Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Šatnica Matice slovenskej ušije rúška aj pre sociálne slabé skupiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Rúška v obmedzenom množstve sú určené predovšetkým pre zraniteľné a sociálne slabé skupiny obyvateľstva, ktoré nemajú možnosť kúpiť si rúško v obchode či u súkromného podnikateľa.

Martin 23. marca (TASR) - Šatnica Matice slovenskej (MS) v Martine začína od pondelka šiť rúška na ochranu pred novým koronavírusom aj pre verejnosť. Šiť ich budú aj počas apríla, pričom uprednostnia zraniteľné a sociálne slabé skupiny obyvateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

Pripomenula, že doteraz šili pracovníčky šatnice rúška bezplatne pre zamestnancov MS z celého Slovenska. "Z bezpečnostných a hygienických dôvodov sa na pracovisku šatnice nachádzajú vždy najviac dve zamestnankyne. Z kapacitných dôvodov a pre vykonávanie svojej bežnej práce sú schopné ušiť najviac 20 rúšok denne, preto MS prosí verejnosť o pochopenie. Rúška v obmedzenom množstve sú určené predovšetkým pre zraniteľné a sociálne slabé skupiny obyvateľstva, ktoré nemajú možnosť kúpiť si rúško v obchode či u súkromného podnikateľa. Získajú ich bezplatne, s výnimkou zaplatenia poštovného," uviedla hovorkyňa MS.

"Zároveň prosíme ľudí o rešpektovanie bezpečnosti a zdravia pracovníčok šatnice. Pred osobným prevzatím rúšok je nutné vopred sa s nimi telefonicky dohodnúť na telefónnom čísle 043/3812841. Vyzdvihnúť si ich bude môcť len jedna zdravá osoba pri dodržaní hygienických a bezpečnostných pokynov na vrátnici druhej budovy MS na Ulici P. Mudroňa 1 v Martine. Vrátnik odovzdá tejto osobe rúška pred hlavnými vchodovými dvermi budovy," vysvetlila Matušková.

Pracovníčkam matičnej šatnice podľa nej aktuálne chýbajú gumičky na rúška. "Preto prosíme verejnosť o pomoc. Ak máte doma nepotrebné gumičky, môžete kontaktovať Šatnicu MS na jej telefónnom čísle," doplnila.

Prísnejší pracovný režim majú od pondelka všetci zamestnanci MS. "Vzhľadom na pribúdajúce prípady infikovaných ľudí novým koronavírusom sa vedenie MS rozhodlo, že zamestnanci budú pracovať systémom striedania sa na pracovisku a práce z domu. Na väčšine pracovísk je prítomný vždy iba jeden pracovník. Ide o sprísnenie už prijatých hygienických a bezpečnostných opatrení v MS," dodala Matušková.