Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Obce v Banskobystrickom kraji sa o seniorov starali už pred výzvou

Na snímke pohľad na rozsiahle hriňovské lazy. Foto: TASR - Jozef Poliak

Čo sa týka priamej pomoci seniorom, snažia sa ich ochrániť prioritne, uvedomujúc si, že oni sú tou najzraniteľnejšou skupinou.

Zvolen 25. marca (TASR) - Značná časť samospráv v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) ešte pred utorkovou výzvou premiéra, aby v súčasnej neľahkej situácii čo najviac pomáhali seniorom, takúto pomoc už poskytovala.

"Som rád, že v našom meste sme potrebné služby pre našich starších, opustených a osamelo žijúcich spoluobčanov zaviedli už pred týždňom," uviedol pre TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník. "Okrem toho doručujeme do domácností aj opakovateľne použiteľné hygienické rúška pre všetkých, ktorí ich ešte nemajú," dodal.

Mesto zároveň zabezpečuje rozvoz obedov pre seniorov z neďalekej reštaurácie. "Teší nás, že aj hriňovský príklad napomohol k centrálnemu zavedeniu vyhradeného nákupného času pre dôchodcov v obchodných reťazcoch," doplnil Horník. Napriek zavedeniu vyhradeného času pre nakupovanie seniorov v obchodných reťazcoch vyzval aj na využívanie telefónnej linky v meste na čísle 0918 361 099, prostredníctvom ktorej samospráva túto službu zabezpečí.

Aj v Dobrej Nive v okrese Zvolen pozorne sledujú priebeh tejto mimoriadnej situácie. Pri zavádzaní opatrení nečakajú iba na pokyny "zhora." "Niektoré opatrenia sme dokonca zaviedli ešte skôr, ako boli plošne vyhlásené ústredným krízovým štábom," uviedol pre TASR starosta obce Milan Jakubík.

Čo sa týka priamej pomoci seniorom, snažia sa ich ochrániť prioritne, uvedomujúc si, že oni sú tou najzraniteľnejšou skupinou. "Pre tých, ktorí nemajú možnosť prostredníctvom mladších rodinných príslušníkov alebo známych si ísť urobiť nákup, ponúkame túto službu urobiť za nich. Záujemcovia nás môžu kontaktovať telefónom, e-mailom alebo osobne, či prostredníctvom poverenej osoby na obecnom úrade," priblížil.

Obec robí i osvetu medzi ľuďmi, ako sa majú správať, aby sa ochránili. Okrem toho oznamujú aktuálne opatrenia obce cez miestny rozhlas, na internetovej stránke, sociálnej sieti a vývesných tabuliach.

"V stredu 25. marca ide do tlače brožúra s praktickými radami pre obyvateľov našej obce. Dočítajú sa v nej o tom, ako sa chrániť a čo robiť v prípade ochorenia COVID-19 vrátane opatrení v súvislosti s návštevou doktora, možnosti donášky obedov, nákupov a podobne," vymenoval.

Obec tiež dala vyrobiť pre svojich obyvateľov viacnásobne použiteľné rúška, ktoré najskôr dostali práve seniori. "Už asi polovici obyvateľov boli rúška aj odovzdané," podotkol Jakubík.

Oveľa skôr, ako vyšla výzva premiéra, začali pomoc seniorom realizovať aj v Hrnčiarskych Zalužanoch v okrese Poltár. "Máme niekoľko dobrovoľníčok. Veľká časť z nich je už v dôchodkovom veku. Dobrovoľníčky nám šijú rúška a pracovníčky obce ich roznášajú. Zatiaľ dôchodcom nad 62 rokov," povedal TASR starosta Branislav Nociar. "Postupne ich budeme dodávať aj nižším vekovým kategóriám," dodal.

"Od pondelka 23. marca sme ponúkli možnosť robenia nákupov potravín a základných hygienických potrieb pre dôchodcov nad 70 rokov a od stredy 25. marca aj všetkým nad 62 rokov, ako aj pre ľudí v karanténe."

Rozvoz obedov dôchodcom je služba, ktorú v obci vykonávali aj v období pred krízou a robia ju aj dnes.

Podľa Imricha Paľka, starostu obce Kriváň v okrese Detva, v týchto dňoch zabezpečujú pre seniorov rozvoz stravy, donášku ochranných rúšok zadarmo, zabezpečenie nákupov, prípadne odvoz k lekárovi. "Ponúkame aj jednoduché rady a informácie potrebné k prežitiu v tejto mimoriadnej situácii," pripomenul.

Mestská samospráva vo Zvolene sa tým, ako zabezpečiť pomoc pre seniorov, zaoberá podľa hovorcu Martina Svatušku už druhý týždeň. "Je to dosť komplikované z hľadiska mnohých detailov, avšak základný rámec máme a od pondelka (30. 3.) to chceme spustiť," uviedol pre TASR bez ďalších podrobností. O nich má mesto informovať v najbližších dňoch.