Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Prevencia proti COVID-19 sa týka aj upratovania spoločných priestorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že v aktuálnej situácii je dôležité dbať na dodržiavanie dôkladnej hygieny rúk.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Prevencia proti ochoreniu COVID-19 sa týka aj upratovania spoločných priestorov v bytovom dome. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že počas pandémie nového koronavírusu je veľmi dôležité dbať na zvýšenú hygienu povrchov v domácnosti, ale aj priestorov bytového domu.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča v spoločných priestoroch bytového domu zabezpečiť obvyklé upratovanie s využitím vody a domácich čistiacich prostriedkov, zároveň aj čistiť a dezinfikovať plochy a povrchy, ktorých sa obyvatelia bytového domu dotýkajú, ako sú kľučky, držadlá, zábradlie, tlačidlá výťahu. Po vyčistení neutrálnym čistiacim prostriedkom sa odporúča dezinfikovať s využitím bežne dostupných dezinfekčných prostriedkov na báze 0,1 percenta až 0,5 percenta roztoku chlórnanu sodného. Čistenie spoločných priestorov bytového domu by malo zabezpečiť spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, respektíve správca bytového domu.

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že v aktuálnej situácii je dôležité dbať na dodržiavanie dôkladnej hygieny rúk. "Ruky si umývajte často mydlom a teplou vodou po dobu aspoň 20 sekúnd. Prípadne použite dezinfekčné prípravky na ruky na báze minimálne 60 percent alkoholu," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Ako dodalo, dôležité je nedotýkať sa tváre neumytými rukami.