Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Radíme: Na ochranu pred koronavírusom netreba agresívnu dezinfekciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Palkovič

Antibakteriálne gély môžu byť vhodnou alternatívou, ak nie je dostupné umývadlo, alebo ak je umývanie rúk časovo náročné, napríklad pri obsluhe zákazníkov v obchode.

Bratislava/Trnava 6. mája (TASR) - Pre ochranu pred novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, by všetci ľudia mali mať doma tekuté mydlo a čistiaci prostriedok na umývanie domácnosti. "Môžeme využiť aj rôzne prírodné čistiace prostriedky, napríklad na báze esenciálnych olejov. Nie je potrebné mydlo s dezinfekčnou prísadou ani žiadna agresívna dezinfekcia v rámci vnútorného prostredia domácnosti," hovorí Jaroslava Brňová z oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Fakultnej nemocnice Trnava.

Bežné upratovanie bez dezinfekcie podľa nej odstráni viac ako 90 percent škodlivín a dezinfekčné prípravky patria najmä do nemocníc a priestorov, kde sa zhromažďuje viac ľudí. "Vírus SARS-CoV-2 má obal z tukov, ktorý aj mydlová voda efektívne rozpúšťa. Vírus sa potom stane zraniteľným a stráca schopnosť ďalšieho šírenia. Voľne v prostredí bez živej bunky sa vírus nedokáže množiť," vysvetľuje odborníčka.

Antibakteriálne gély môžu byť vhodnou alternatívou, ak nie je dostupné umývadlo, alebo ak je umývanie rúk časovo náročné, napríklad pri obsluhe zákazníkov v obchode. Antibakteriálny gél a mydlo sa nikdy nemajú kombinovať. "Je to úplne zbytočné a škodí to pokožke rúk. Navyše aplikácia alkoholového prostriedku v podobe gélu alebo tekutiny sa na vlhkej pokožke rúk môže zriediť a stratiť deklarovaný dezinfekčný účinok," vraví Brňová.

Časté umývanie rúk podľa nej vysušuje pokožku a predovšetkým dezinfekčné mydlo extrémne zaťažuje pokožku rúk a môže spôsobiť až jej praskanie. "Preto netreba zabudnúť aj na aplikáciu ochranného krému na ruky," pripomína Brňová.

Pri bežných činnostiach, napríklad pri nakupovaní, podľa epidemiologičky netreba používať jednorazové gumené rukavice, tie sú nevyhnutné najmä v presne indikovaných situáciách v zdravotníctve. "V každodenných činnostiach môže fungovať akurát psychologický efekt, pretože s rukavicou na ruke si na tvár budeme siahať minimálne," tvrdí. "To, že máme rukavice na sebe, môže dopadnúť tak, že vlastne chránime len seba a mikroorganizmy na rukavici roznášame všade do okolia a ohrozujeme ľudí okolo nás," dodala. Rukavice by sa mali používať len jednorazovo a nikdy by sa nemali dezinfikovať pre ďalšie použitie. "Dezinfekcia otvára na materiáli rukavíc póry a poškodzuje ich povrch," vysvetlila odborníčka. Doplnila, že po použití treba rukavice vyvrátiť naruby a vyhodiť do odpadu. Potom je vhodné si ruky umyť alebo vydezinfikovať.