Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Samosprávy linky pre seniorov už zriadili

Ilustračné foto Foto: otto.de

Hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák pripomenul, že v mestách a obciach každého regiónu sa rozbehla výroba ochranných rúšok.

Bratislava 24. marca (TASR) - Mestá a obce už počas dvoch týždňov dennodenne konajú konkrétne kroky na zmiernenie dosahu reštriktívnych opatrení na najohrozenejšie skupiny svojich obyvateľov. V reakcii na aktuálnu výzvu predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO), aby samosprávy zriaďovali linky pomoci pre seniorov aj s cieľom objednania si donášky jedla a potravín či vybavenia záležitostí, to uviedli zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) i Únie miest Slovenska (ÚMS). Obe strešné organizácie miestnej územnej samosprávy zároveň vítajú premiérovo pozvanie do ústredného krízového štábu.

Hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák pripomenul, že v mestách a obciach každého regiónu sa rozbehla výroba ochranných rúšok. "Následne ich začali distribuovať a túto formu donášky rozširujú o jedlo, potraviny a lieky," dodal, pričom ocenil spoluprácu s dobrovoľníkmi. "Apel vlády, samozrejme, berieme na vedomie, ale mestá a obce to už robia, ako im stačia sily, energia a schopnosti," zdôraznil.

Riaditeľka kancelárie ÚMS Jana Červenáková taktiež pripomenula zodpovedný a proaktívny postup primátorov. "Mnohé mestá si sami vytvorili databanky dobrovoľníkov, kde pomáhajú ľuďom, ktorí teraz pomoc potrebujú. Nezaznamenali sme informácie, že by súčasné kapacity nestačili, mestá to riešia aktívne lokálne," uviedla. Poukázala i na to, že okrem vlastných informačných kanálov mestá kontaktovali aj združenia, ktoré sa venujú seniorom a pacientom, aby sa možnosť pomoci dostala k čo najširšiemu okruhu tých, ktorých sa týka.

V prípade možnosti participovať na rokovaní ústredného krízového štábu poukázali samosprávne združenia na to, že dôležité je, aby mestá a obce mali k dispozícii od jednotlivých rezortov usmernenia, ktoré reagujú na aplikačné problémy v samosprávach. "Priestor na pôsobenie v krízovom štábe vnímame ako prejav dôvery, ale aj akceptácie najväčšej strešnej organizácie miest a obcí na Slovensku,“ tlmočil stanovisko ZMOS-u jeho hovorca. Dodal, že združenie by mal zastupovať priamo predseda Branislav Tréger, prípadne prvý podpredseda Radomír Brtáň. Za ÚMS by sa mal na rokovaní ústredného krízového štábu zúčastňovať prezident únie Richard Rybníček, prípadne bude zastúpený niektorým členom vedenia ÚMS.

Premiér Igor Matovič v utorok predstavil približne 40 opatrení, ktoré majú reagovať na aktuálnu situáciu so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Viaceré z nich sú zamerané na seniorov a majú znížiť riziko prenosu infekcie na túto najzraniteľnejšiu skupinu. Popri výzvach priamo k seniorom na minimalizovanie sociálneho kontaktu a pohybu mimo svojich domovov vyzvala vláda samosprávy, aby zriadili telefónne linky pre seniorov s cieľom objednania si donášky potravín a seniorom čo najviac pomohli.