Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KORONAVÍRUS: Informácie pre dôchodcov

Seniorov v zariadeniach tešia umelci odkazmi i koncertmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt podporil aj slovenský džezový orchester Bratislava Hot Serenaders.

Bratislava 27. mája (TASR) - V neľahkej situácii, ktorá pretrváva v zariadeniach sociálnej a zdravotnej starostlivosti napriek postupnému uvoľňovaniu protiepidemiologických opatrení, pomáhajú umelci. Zariadenia pre seniorov zostávajú zatvorené pre návštevy príbuzných a blízkych, pre potešenie ich obyvateľov preto vznikol projekt, v ktorom im umelci posielajú pozdravy, ale aj koncertujú.

"Projekt iniciovali spoločnosti Essity a Henkel Slovensko s využitím portálu Malina, ktorý dnes združuje viac ako 250 zariadení sociálnych služieb po celom Slovensku a už vyše roka pomáha rodinám najnezvládanejších seniorov nájsť vhodnú pomoc," TASR o tom informovala PR manažérka Petra Jakubcová.

Vďaka projektu sa má vytvoriť databáza kultúrneho programu, ktorá bude slúžiť ako platforma pre ďalšie vlny epidémie COVID-19. "Prípadne ďalšie udalosti, ktoré si budú vyžadovať karanténu zariadení," poznamenala k programu, ktorého obsah je prístupný tiež pre seniorov v domácnostiach.

Projekt podporil aj slovenský džezový orchester Bratislava Hot Serenaders. "Domovom dôchodcov na Slovensku venuje voľné vstupy na svoj profilový online koncert v nedeľu 31. mája o 19.00 h," dodala Jakubcová.

Do projektu sa zapojili aj ďalší umelci, ktorí ponúkli svoje piesne, vystúpenia a pozdravy pre seniorov. Sú medzi nimi Miroslav Žbirka, Martin Jakubec, Peter Stašák, Ľudová hudba Andreja Záhorca, folklórny súbor Technik STU v Bratislave, skupina Kollárovci, Fragile, Paper Moon Trio.