Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

Aerolínie prepravili takmer o 2/3 menej cestujúcich než pred pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Šéf IATA Willie Walsh vyzval v tejto súvislosti jednotlivé vlády, aby lepšie vzájomne koordinovali pomoc na zotavenie leteckého sektora.

Londýn 7. júla (TASR) - Dopyt po leteckej doprave je stále do veľkej miery utlmený, uviedlo v stredu Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA), podľa ktorého počet cestujúcich klesol v máji v porovnaní s predpandemickým obdobím takmer o dve tretiny.

Podľa IATA klesol počet prepravených cestujúcich celosvetovo v máji oproti máju 2019 o 63 %. Ako združenie dodalo, protipandemické reštrikcie obmedzujú medzinárodný turizmus v omnoho väčšej miere než cestovanie v rámci hraníc veľkých krajín ako Rusko alebo Čína. V týchto krajinách sa aj počet prepravených cestujúcich v porovnaní s májom 2019 zvýšil. Naopak, pôvodné zotavovanie v Japonsku a Indii zvrátil nástup novej mutácie koronavírusu.

Šéf IATA Willie Walsh vyzval v tejto súvislosti jednotlivé vlády, aby lepšie vzájomne koordinovali pomoc na zotavenie leteckého sektora. "Vidíme napríklad obrovské rozdiely v jednotlivých požiadavkách, ako je napríklad testovanie. To pasažierov mimoriadne mätie," povedal Walsh.