Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Španielsko má 61,10 percenta plne zaočkovaných a je na čele EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na základe júnového prieskumu univerzity Imperial College v Londýne, uskutočneného v 15 krajinách, dôveruje vakcínam 79 percent Španielov.

Madrid 12. augusta (TASR) – Španielsko má 61,10 percenta plne zaočkovaných obyvateľov a v tomto ukazovateli je prvé medzi krajinami Európskej únie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Úplne zaočkovaných je viac ako 28,9 milióna obyvateľov, čo predstavuje 61,10 percenta populácie, napísala na svojej webovej stránke španielska verejnoprávna televízia RTVE.

Aspoň jednu dávku dostalo viac ako 33,87 milióna ľudí, čo predstavuje 71,38 percenta obyvateľstva. Španielsko má viac ako 47 miliónov obyvateľov.

Taliansko má podľa AFP úplne zaočkovaných 57,7 percenta obyvateľov, Francúzsko 56 percent a Nemecko 55 percent. V Bulharsku je úplne zaočkovaných necelých 15 percent obyvateľov. V Spojenom kráľovstve má ukončené očkovanie približne 60 percent ľudí a v USA 50 percent.

Španielsku k tomuto výsledku pomohla i dôvera vo verejné zdravotníctvo a vo vakcíny, uviedol pre AFP profesor sociológie Josep Lobera z Madridskej autonómnej univerzity (UAM). Lobera je členom výboru pre očkovaciu stratégiu, ktorá je pracovnou skupinou španielskej vlády pre očkovanie.

Na základe júnového prieskumu univerzity Imperial College v Londýne, uskutočneného v 15 krajinách, dôveruje vakcínam 79 percent Španielov. V USA je to 62 percent a vo Francúzsku 56 percent obyvateľov.