Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Počet nových prípadov v Afrike klesá napriek nízkej zaočkovanosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

WHO odhaduje, že až 86 percent všetkých prípadov nákazy v Afrike úrady nezaznamenajú.

Johannesburg 28. októbra (TASR) – Počet nových prípadov infekcie koronavírusom v Afrike začal viditeľne klesať, a to aj napriek tomu, že plne zaočkovaných je na tomto kontinente iba 5,5 percenta obyvateľov.

Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zaznamenalo za uplynulých sedem dní 31.000 nových prípadov nákazy, čo bolo o 26 percent menej než pred týždňom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

"Čísla infekcie klesajú pomaly, ale isto," uviedol John Nkengasong z Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

V Afrike, kde žije 1,3 miliardy ľudí, podali dovedna 188 miliónov dávok vakcín proti covidu. Najviac plne zaočkovaných má Maroko – 57 percent obyvateľstva.

Odhaduje sa, že Afrike bude budúci rok chýbať 2,2 miliardy dávok, čo by mohlo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spomaliť tempo očkovania. Týka sa to aj vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech, ktorej rezervy sú celosvetovo nízke. Dodávky vakcíny už teraz meškajú pre Keňu, Rwandu i Juhoafrickú republiku.

Podľa Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb na tomto kontinente doteraz zaznamenali celkovo 8,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom. Dovedna 218.000 ľudí v spojitosti s covidom zomrelo. WHO však odhaduje, že až 86 percent všetkých prípadov nákazy v Afrike úrady nezaznamenajú.