Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Americký úrad schválil dodatočnú dávku Pfizeru pre 16 a 17 ročných

Zdravotná sestra naťahuje injekčnou striekačkou vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéfka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová pre AP povedala, že dodatočné dávky sú dôležité, pretože ochrana proti nákaze sa po čase oslabuje.

Washington 10. decembra (TASR) - Americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) vo štvrtok schválil podanie dodatočnej dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech osobám vo veku 16 a 17 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

FDA túto dávku pre mladistvých schválil na núdzové použitie. Túto tretiu - posilňujúcu - dávku môžu dostať po uplynutí šiestich mesiacov od podania poslednej dávky.

Šéfka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová pre AP povedala, že dodatočné dávky sú dôležité, pretože ochrana proti nákaze sa po čase oslabuje. Takisto mladých ľudí vyzvala, aby očkovanie treťou dávkou absolvovali hneď, ako to bude možné.

Približne 200 miliónov Američanov je plne zaočkovaných, vrátane 4,7 milióna osôb vo veku 16 a 17 rokov. Vakcína od spoločností Pfizer/BioNTech je jediná, ktorou je v USA povolené očkovať osoby mladšie ako 18 rokov, pripomína AP.

Takmer všetky prípady nákazy koronavírusom v USA a vo väčšine krajín sveta sú podľa AP spôsobené delta variantom tohto vírusu. Účinnosť súčasných vakcín proti novoobjavenému variantu omikron ešte nie je overená, píše AP.