Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Štátne nemocnice sú na omikron pripravené, ich chod ohrozený nie je

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálna vlna omikronu bude rýchla. Rezort zdravotníctva však zabezpečil také kroky, aby vedel reagovať na rôzne situácie, vysvetlila Lenka Dunajová Družkovská.

Bratislava 3. februára (TASR) - Vlna omikronu zatiaľ neohrozila chod štátnych nemocníc na Slovensku, lôžkové kapacity aktuálne nie sú zaplnené ani na tretinu. V prípade potreby sú však zdravotnícke zariadenia pripravené na viaceré alternatívy. Vyplýva to zo stanoviska Asociácie štátnych nemocníc (AŠN) po rokovaní jej členov. TASR ho poskytla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Lániková.

"Situáciu v nemocniciach pozorne sledujeme a v predstihu nastavujeme kroky. V tejto chvíli možno skonštatovať, že máme dobré vyhliadky, nie sme ani na tretine zaplnenia lôžkovej kapacity a už dnes vieme skonštatovať, že aktuálna vlna omikronu bude rýchla. Zabezpečili sme však kroky tak, aby sme vedeli reagovať na rôzne situácie," vysvetlila štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Lenka Dunajová Družkovská.

Cieľom stretnutia bolo podeliť sa o skúsenosti z doterajšieho priebehu pandémie v nemocniciach a koordinovať spoločné postupy tak, aby zdravotnícke zariadenia dokázali efektívne čeliť prichádzajúcej vlne variantu omikron.

Na zintenzívnenie vzájomnej pomoci, ako aj pomoci v rámci regiónov prítomní navrhli priamu spoluprácu riaditeľov nemocníc, priblížil prezident AŠN a šéf Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Mongi Msolly. "Dohodli sme sa na vzájomnom zdieľaní dokumentov vypracovaných v spolupráci s vyššími územnými celkami a odkomunikovanými s MZ SR pre udržanie tlaku pred prijatím do nemocníc," doplnil.