Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Koronavírus

Audítori EÚ: Treba sa poučiť z obstarávania vakcín proti koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia v mene členských krajín do novembra 2021 podpísala zmluvy v hodnote 71 miliárd eur na nákup až 4,6 miliardy dávok vakcín.

Brusel/Luxemburg 12. septembra (TASR) - Spôsob, akým prebiehal v EÚ proces obstarávania vakcín proti ochoreniu COVID-19, nebol dostatočne posúdený. Uviedol to Európsky dvor audítorov (EDA) v správe zverejnenej v pondelok. Informuje o tom spravodajca TASR.

Audítori vo svojej správe uviedli, že centrálny systém EÚ na obstarávanie vakcín umožnil vytvorenie diverzifikovaného počiatočného portfólia možných vakcín a zaobstaranie dostatočného počtu dávok vakcín proti COVID-19.

EÚ však začala kupovať vakcíny neskôr ako Spojené kráľovstvo a USA, a keď začiatkom roku 2021 došlo k výpadkom dodávok, ukázalo sa, že väčšina zmlúv podpísaných Európskou komisiou (EK) neobsahovala osobitné ustanovenia na riešenie prerušenia dodávok.

Audítori dospeli k záveru, že proces obstarávania proticovidových vakcín nebol dostatočne posúdený. Podľa ich správy EK zatiaľ nepreskúmala a ani neporovnala svoj postup s inými stranami s cieľom vyvodiť ponaučenia do budúcnosti a ani v súčasnosti neplánuje otestovať svoj systém obstarávania v kontexte pandémie prostredníctvom záťažových testov.

"Otázka, či eurokomisia a členské štáty obstarávali vakcíny proti ochoreniu COVID-19 účinne, je relevantná. Vakcíny zohrávali v reakcii na pandémiu rozhodujúcu úlohu a EÚ bola do ich obstarávania zapojená bezprecedentným spôsobom. Ďalším dôvodom boli výdavky. Naše zistenia majú prispieť k prebiehajúcemu rozvoju kapacít EÚ v oblasti pripravenosti a reakcie na pandémiu," opísala situáciu Joëlle Elvingerová, členka EDA zodpovedná za tento audit.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Európska komisia v mene členských krajín do novembra 2021 podpísala zmluvy v hodnote 71 miliárd eur na nákup až 4,6 miliardy dávok vakcín. Väčšina zmlúv mala formu predbežnej kúpnej zmluvy, pri ktorej EK znášala riziko spojené s vývojom vakcíny spolu s ich výrobcami a podporovala prípravu výrobných kapacít prostredníctvom zálohových platieb z rozpočtu EÚ.

Po rokovaniach nasledoval postup obstarávania. EÚ zabezpečila dostatočný počet dávok na zaočkovanie minimálne 70 percent dospelej populácie do konca leta 2021, hoci v prvej polovici roka 2021 zaznamenala pri dvoch výrobcoch problémy s výpadkami dodávok.

Komisia mohla výrobcov zažalovať a v jednom prípade to aj urobila. Podľa audítorov však vyjednávači EÚ až po podpísaní väčšiny zmlúv začali analyzovať problémy vo výrobnom a v dodávateľskom reťazci, ku ktorým dochádzalo pri výrobe vakcín.

Podmienky zmlúv prešli časom určitým vývojom a zmluvy, ktoré boli podpísané v roku 2021, už obsahovali dôraznejšie ustanovenia o harmonograme dodávok a mieste výroby, ako zmluvy z roku 2020.