Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Austrália má rekordné počty prípadov covidu

Zdravotnícky personál testuje ľudí na COVID-19 na klinike v Sydney. Foto: TASR/AP

Počet hospitalizovaných s covidom narástol v Novom Južnom Walese za jeden deň o desať percent a na viac než trojnásobok oproti Vianociam.

Canberra 3. januára (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Austrálii síce v týchto dňoch láme rekordy, avšak austrálska vláda v pondelok oznámila, že v dôsledku miernejšieho priebehu ochorenia pri nákaze variantom omikron bude pokračovať v znovuotváraní ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

V celej Austrálii bolo za predchádzajúcich 24 hodín potvrdených 37.150 prípadov nákazy, čo predstavuje nový rekord. Do tejto bilancie však neboli započítané údaje zo Západnej Austrálie a Severného teritória, na ktoré sa stále čaká.

Rekordné počty novonakazených hlásili v pondelok zo štátov Viktória, Queensland, Južná Austrália, Tasmánia a tiež z teritória hlavného mesta Canberra. V Novom Južnom Walese mali 20.794 prípadov infekcie, čo bolo viac než v nedeľu, avšak menej než rekordných 22.577 infekcií oznámených v sobotu.

"Mali by sme prestať myslieť na počty prípadov a namiesto toho myslieť na vážne chorých, žiť s vírusom, starať sa o svoje zdravie, sledovať u seba príznaky a nechať ekonomiku fungovať," vyhlásil austrálsky premiér Scott Morrison.

Počet hospitalizovaných s covidom narástol v Novom Južnom Walese za jeden deň o desať percent a na viac než trojnásobok oproti Vianociam.

Federálny minister zdravotníctva Greg Hunt povedal, že variant omikron je síce nákazlivejší, avšak ním vyvolané ochorenie má miernejší priebeh než je tomu u iných variantov.

Nemocnice v Novom Južnom Walese však zápasia s nedostatkom personálu – jednak z dôvodu sviatkov, a jednak preto, že viacero zdravotníkov musí byť v karanténe z dôvodu nedávnych kontaktov s nakazenými, uviedol šéf tamojšieho lekárskeho združenia Michael Bonning, ktorý varoval pred "uvoľnením všetkého".

Za predchádzajúci deň zomrelo v Austrálii s covidom osem ľudí, od začiatku pandémie približne 2260.