Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Melbourne zatvorilo staveniská po násilnom proteste antivaxerov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štát Viktória zaznamenal za posledných 24 hodín 603 nových prípadov covidu.

Melbourne 21. septembra (TASR) – Staveniská po celom Melbourne v utorok náhle uzatvorili po tom, čo robotníci páchali výtržnosti a búrili sa proti novým požiadavkám na zaočkovanie, platným v tomto druhom najväčšom austrálskom meste. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Staveniská budú zatvorené dva týždne a úrady to označili za reakciu na „rozsiahle nedodržiavanie" predpisov proti šíreniu ochorenia COVID-19 a na násilné protesty.

Vyše 100 stavených robotníkov vo výrazne viditeľných vestách v pondelok rozbíjalo okná na sídle odborov v centre Melbourne a vyjadrovalo hnev nad požiadavkou zaočkovať sa.

V Melbourne, hlavnom meste juhoaustrálskeho štátu Viktória, platí prísny lockdown už sedem týždňov, pretože úrady sa snažia zastaviť nákazu rýchlo sa šíriacim koronavírusovým variantom delta.

So staveniskami sa spája viacero zhlukov prípadov infekcie, pretože sú tam iba veľmi uvoľnené protipandemické pravidlá.

„Jasne sme povedali: ak nebudete dodržiavať pravidlá, bez váhania budeme konať," povedal štátny minister pre vzťahy s priemyslom Tim Pallas, keď oznamoval zatvorenie stavenísk.

„Už pred týždňom sme toto odvetvie varovali, ale boli sme svedkami otrasného správania na stavenisku a v našich uliciach a teraz konáme rozhodne, bez váhania," dodal minister.

Zatvorenie stavenísk znamená, že mimo práce zostanú desaťtisíce ľudí, a v utorok sa tak očakávajú ďalšie protesty.

Šéf miestnych stavbárskych odborov John Setka odsúdil malú skupinu násilných protestujúcich, ktorí podľa jeho slov poškodzujú všetkých pracujúcich. „Títo opití fašistickí neaustrálski hlupáci sú príčinou toho, že stavební robotníci budú sedieť doma a nedostanú mzdu za nasledujúce dva týždne," vyhlásil.

Štát Viktória zaznamenal za posledných 24 hodín 603 nových prípadov covidu.