Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

V Canberre predĺžili lockdown do polovice októbra

Muž počas testovania na ochorenie Covid-19 v Sydney 14. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Austrália zaznamenala od začiatku pandémie 75 000 prípadov nákazy a vyše 1100 súvisiacich úmrtí.

Sydney 14. septembra (TASR) – Austrálske úrady predĺžili v utorok do polovice októbra lockdown v tamojšom hlavnom meste Canberra s tým, že takéto opatrenie je nevyhnutné, pokým sa nepodarí zvýšiť úroveň zaočkovanosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Prísne reštrikcie, ktoré sa týkajú približne približne 400.000 obyvateľov Canberra, platia v tomto meste už od 12. augusta. Tamojšie úrady ich vtedy zaviedli po objavení jediného pozitívneho prípadu nákazy novým druhom koronavírusu.

Momentálne tam evidujú len niečo vyše 250 aktívnych prípadov nákazy a ohnisko spôsobené vysokonákazlivým koronavírusovým variantom delta je malé, úrady však k nemu pristupujú mimoriadne obozretne, uvádza AFP.

Predseda regionálnej vlády Andrew Barr uviedol, že úrady chcú obmedziť prenos a zaistiť v Canberre vysokú zaočkovanosť. „Toto je najbezpečnejšia cesta vpred, ktorá povedie k bezpečnejším Vianociam, bezpečnejším letným prázdninám a bezpečnejšiemu roku 2022," povedal novinárom.

V Austrálii sa v posledných mesiacoch očkovacia kampaň značne zrýchľuje. Po vakcínach totiž siahajú milióny ľudí žijúcich na juhovýchode tejto krajiny, vrátane miest ako Sydney či Melbourne, kde platí lockdown, približuje AFP.

Oboma dávkami vakcíny je už v tejto oblasti zaočkovaných takmer 53 percent ľudí starších ako 16 rokov, čo je najvyššia miera vakcinácie v rámci celej Austrálie zápasiacej aktuálne s viacerými ohniskami variantu delta.

Predstavitelia tamojšej federálnej aj regionálnych vlád sa dohodli na pláne na opätovné otvorenie krajiny a uvoľnenie cestovných i ďalších reštrikcií. K ukončovaniu lockdownov pristúpia, keď keď miera zaočkovanosti oboma dávkami dosiahne v celej krajine 70 percent a k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení po tom, ako dosiahne 80 percent.

Austrália zaznamenala od začiatku pandémie 75 000 prípadov nákazy a vyše 1100 súvisiacich úmrtí.