Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V Canberre zaviedli lockdown po objavení jediného prípadu nákazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Austrália v porovnaní s inými vyspelými krajinami výrazne zaostáva v očkovaní.

Canberra 12. augusta (TASR) – V austrálskom hlavnom meste Canberra zaviedli od štvrtkového popoludnia miestneho času sedemdňový lockdown. Prísne reštrikcie tam úrady nariadili po objavení jediného pozitívneho prípadu nákazy novým druhom koronavírusu po vyše roku, informovala agentúra AFP.

Lockdown zaviedli v Canberre a okolitom Teritóriu austrálskeho hlavného mesta (ACT). Nariadenie nevychádzať z domu tak počas nasledujúceho týždňa zasiahne približne 400.000 obyvateľov.

„Toto je najzávažnejšie riziko pre verejné zdravie, s akým sa v tomto teritóriu v tomto roku stretávame. Naozaj, od začiatku pandémie," uviedol predseda regionálnej vlády Andrew Barr.

V Canberre naposledy lockdown zaviedli v počiatočných fázach pandémie v roku 2020.

Prísne obdobné opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu aktuálne platia aj v dvoch najväčších austrálskych mestách krajiny, v Melbourne a Sydney, a dotkli sa viac ako desiatich miliónov ľudí.

V Sydney, epicentre nákazy, trvá lockdown už sedem týždňov. Počet prípadov infekcie sa tam však aj napriek dlhotrvajúcim obmedzeniam stále udržiava na vysokej úrovni a v niekoľkých predmestiach sa od štvrtka úrady rozhodli zaviesť prísnejšie obmedzenia.

Austrálii sa vlani pomocou série lockdownov a uzatvorenia hraníc darilo koronavírusovú nákazu relatívne dobre zvládať, avšak momentálne čelí zhoršeniu situácie v súvislosti s šírením nebezpečnejšieho koronavírusového variantu delta. V celej krajine doposiaľ zaznamenali len čosi vyše 37.000 prípadov nákazy a v spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 946 ľudí. Austrália však v porovnaní s inými vyspelými krajinami výrazne zaostáva v očkovaní.