Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Pre zaočkovaných obyvateľov Sydney uvoľnia opatrenia

Na archívnej snímke kajakári pádlujú okolo budovy opery v Sydney. Foto: TASR/AP

Svoje domovy budú môcť opustiť z akéhokoľvek dôvodu — budú môcť navštevovať bary, kiná či fitnescentrá, ktoré za prísnych opatrení v súvislosti s dodržiavaním odstupov znovu otvoria.

Sydney 7. októbra (TASR) - V najväčšom austrálskom meste Sydney a štáte Nový Južný Wales (NSW) začnú od pondelka uvoľňovať opatrenia pre zaočkovaných obyvateľov. Vo štvrtok to oznámili austrálske úrady. Sydney sa tak chystá postupne ukončiť takmer štvormesačný lockdown po tom, ako zrejme budúci týždeň dosiahne 70-percentnú mieru zaočkovanosti, informovala agentúra Reuters.

Plne zaočkovaní obyvatelia Nového Južného Walesu už nebudú musieť od pondelka dodržiavať nariadenie, aby sa zdržiavali predovšetkým doma. Svoje domovy budú môcť opustiť z akéhokoľvek dôvodu — budú môcť navštevovať bary, kiná či fitnescentrá, ktoré za prísnych opatrení v súvislosti s dodržiavaním odstupov znovu otvoria.

Nočné kluby sa budú môcť otvoriť, až keď bude v štáte zaočkovaných 80 percent obyvateľov.

V domácnostiach sa po novom bude môcť stretnúť až desať zaočkovaných ľudí, čo je dvojnásobok oproti doterajšiemu počtu. Zvýšil sa aj počet hostí na svadbách a pohreboch, na ktorých sa bude môcť zúčastniť až 100 zaočkovaných ľudí.

Tamojšia vláda plánuje zároveň zaviesť aj používanie očkovacích pasov, aby sa zaistilo, že ľudia, ktorým ešte nepodali obe dávky vakcíny proti koronavírusu, budú naďalej dodržiavať nariadenie, aby sa zdržiavali predovšetkým doma.

"Očkovanie je kľúčom k našej slobode. Obetavosť a snaha, ktorú obyvatelia Nového Južného Walesu vynaložili, nám zaistili, že sa môžeme otvoriť tak rýchlo a bezpečne, ako sa len dá," uviedol premiér NSW Dominic Perrottet.

Na archívnej snímke ľudia kráčajú cez cestu v Melbourne.
Foto: TASR/AP


V austrálskych mestách Sydney, Melbourne a Canberra je lockdown v platnosti už niekoľko týždňov pre tretiu vlnu pandémie, ktorú vyvolal nákazlivejší variant delta. Vlády v týchto mestách upustili od snahy eliminovať vírus a sústredili sa na zvýšenie miery zaočkovanosti na úroveň 70 až 90 percent, aby mohli úplne zrušiť väčšinu pandemických opatrení.

Napriek pretrvávajúcej tretej vlne nákazy sa Austrálii doposiaľ darilo zvládať pandémiu koronavírusu pomerne dobre. Eviduje preto relatívne nízke počty nakazených a úmrtí. Celkovo od začiatku pandémie v krajine zaznamenali asi 120.000 prípadov infekcie a 1381 úmrtí.

Za uplynulých 24 hodín hlásili v NSW 587 nových prípadov nákazy, čo je jedno z najnižších čísel, aké tam za uplynulých sedem týždňov zaznamenali. V štáte Viktória je situácia odlišná. Vo štvrtok tam zaevidovali 1638 prípadov, čo je druhý najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie.