Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Austrália začne od januára očkovať aj deti vo veku 5-11 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrálsky poradný orgán pre očkovanie odporučil, aby sa druhá dávka vakcíny deťom podávala po ôsmich týždňoch od prvej.

Sydney 10. decembra (TASR) - Austrália začne 10. januára očkovať proti ochoreniu COVID-19 detí vo veku 5-11 rokov. Oznámil to v piatok tamojší premiér Scott Morrison s tým, že táto správa poteší milióny rodín, ktoré chcú dať svoje deti zaočkovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Deťom budú najskôr podávať proticovidové vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Austrálske regulačné úrady budú medzičasom posudzovať aj vhodnosť očkovacej látky pre deti od spoločnosti Moderna, o ktorej by mali rozhodnúť v nadchádzajúcich týždňoch.

Austrálsky poradný orgán pre očkovanie odporučil, aby sa druhá dávka vakcíny deťom podávala po ôsmich týždňoch od prvej. Urobil tak po preskúmaní údajov z klinických skúšok vakcíny od Pfizer/BioNTech pre deti, ktoré prebehli v Kanade.

V prípade väčšieho prepuknutia nákazy v krajine však bude možné uvedený interval skrátiť na tri týždne.

Austrália patrí ku krajinám s najvyššou mierou zaočkovanosti proti covidu na svete. Plne zaočkovaných je tam už takmer 90 percent obyvateľov vo veku 16 a viac rokov a tiež 70 percent detí vo veku 12 - 15 rokov.

Tamojšie úrady sa momentálne snažia ľudí presvedčiť, aby sa dali zaočkovať aj treťou, respektíve posilňujúcou, dávkou vakcíny. Dôvodom sú obavy z nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron a tiež trvalo narastajúci počet prípadov nákazy v najväčšom austrálskom meste Sydney.

Austrálsky štát Nový Južný Wales, v ktorom leží aj najľudnatejšie mesto Sydney, hlásil v piatok 516 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za posledné dva mesiace.

Väčšinu z nových prípadov predstavujú nakazení koronavírusovým variantom delta. Pomaly sa však zvyšuje aj počet infikovaných variantom omikron, ktorý v Austrálii zaznamenali prvýkrát približne pred dvoma týždňami. Odvtedy evidujú približne 50 prípadov tohto variantu; väčšinu z nich v Sydney.

Austrália zaznamenala od začiatku pandémie už zhruba 225.000 prípadov nákazy a vyše 2000 úmrtí, čo je v oboch prípadoch výrazne nižší počet ako evidujú iné - rozlohou porovnateľné - krajiny.