Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Nové ultrasonografy zlepšia diagnostiku v banskobystrickej nemocnici

Na archívnej snímke dezinfekcia nemocničného priestoru vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta. Foto: TASR - Ján Krošlák

S príchodom pandémie sa zvýšili nároky na diagnostiku pacientov. Podľa riaditeľky ľudí s covidom nie je možné posielať na vyšetrenie na štandardné sonografické pracovisko.

Banská Bystrica 22. decembra (TASR) – Nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici zakúpila z prostriedkov Európskej únie (EÚ) 15 nových ultrasonografických prístrojov v hodnote 613.000 eur. Moderné medicínske zariadenia skvalitňujú diagnostiku najmä na covidových oddeleniach.

„Ultrasonografia je veľmi vhodnou modalitou umožňujúcou sledovanie vývoja ochorenia a tiež zefektívnenie samotnej liečby u covidových pacientov. USG hrudníka umožňuje zrýchlenie diagnostického procesu, bezpečnú realizáciu invazívnych výkonov a efektívnu kontrolu stavu pacienta pri minimálnej záťaži,“ uviedla riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

S príchodom pandémie sa totiž zvýšili nároky na diagnostiku pacientov v špeciálnom hygienicko-epidemiologickom režime. Podľa riaditeľky pacientov s ochorením COVID-19 vzhľadom na ich infekčnosť nie je možné posielať na vyšetrenie na štandardné sonografické pracovisko ani presúvať prístroje medzi oddeleniami. „Vznikla tak potreba dovybavenia pracovísk mobilnými ultrasonografickými prístrojmi s rozšírenými funkciami diagnostiky,“ pripomenula.

Plne digitálne prenosné prístroje s možnosťou echokardiografie doplnili vybavenie II. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU, oddelenia urgentného príjmu, pracoviska JIS na II. internej klinike SZU a II. urologickej kliniky SZU. Ďalšie pomáhajú pri diagnostike a kontrole stavu na lôžkových oddeleniach alebo v ambulanciách infekčného, pľúcneho a nefrologického oddelenia a gynekologicko-pôrodníckej, transplantačnej, chirurgickej, internej, urologickej a algeziologickej kliniky.

Prístroje prišli do nemocnice počas októbra a novembra a lekári ich plne využívajú od začiatku decembra. Ultrasonografy sú súčasťou rozsiahlejšej obnovy zdravotníckej techniky hradenej z prostriedkov EÚ.