Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Baleárske ostrovy uvoľnia pandemické opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa tiež, že prevádzky budú môcť naplniť iba 75 percent svojej kapacity a zatvárať budú musieť najneskôr o 5.00 h ráno. Tieto plány však ešte musia schváliť súdne orgány.

Palma 27. septembra (TASR) - Španielske Baleárske ostrovy od 8. októbra uvoľnia pandemické opatrenia vrátane opätovného otvorenia diskoték a nočných klubov, ktoré boli zatvorené 1,5 roka, informovala v pondelok agentúra DPA.

"Baleárske ostrovy sa prakticky vracajú k normalite," povedal minister pre cestovný ruch na Baleárskych ostrovoch Iago Negueruela. Uvoľnenie zahŕňa najmä zrušenie opatrení, ktoré ovplyvňovali nočný život na ostrovoch.

Negueruela dodal, že ľudia, ktorí si do podnikov prídu zatancovať, budú musieť mať nasadené rúška. Ľudia, ktorí v týchto prevádzkach budú chcieť iba piť a nie tancovať, budú musieť sedieť.

Osoby sa tiež pri vstupe budú musieť preukázať dokladom o zaočkovaní proti koronavírusu, prekonaní ochorenia COVID-19, alebo negatívnym testom.

Predpokladá sa tiež, že prevádzky budú môcť naplniť iba 75 percent svojej kapacity a zatvárať budú musieť najneskôr o 5.00 h ráno. Tieto plány však ešte musia schváliť súdne orgány.

Zrušenie opatrení v súčasnosti v známej oblasti Playa de Palma k oživeniu nočného života veľmi neprispeje, keďže väčšina miestnych barov sa chystá s koncom turistickej sezóny svoje prevádzky zatvoriť, konštatuje DPA.

Správu o zrušení opatrení však podľa DPA zrejme pozitívne príjmu prevádzkovatelia nočných barov v hlavnom meste Palma, v ktorom tento sektor od vypuknutia pandémie koronavírusu stráda. Mnohé prevádzky tam pandémiu prežili len vďaka podpore štátu. Ďalšie sa zase rozhodli opatrenia obchádzať. Minulý týždeň polícia v Palme napríklad zatvorila kaviareň, ktorá vo svojich priestoroch prevádzkovala nelegálny nočný klub.

Zatiaľ čo nočné kluby boli približne 1,5 roka zatvorené, bary a pohostinstvá mohli pri dodržiavaní určitých pravidiel obsluhovať zákazníkov, pripomína DPA.

K uvoľňovaniu opatrení na Malorke prichádza s prispením priaznivej epidemiologickej situácie. Sedemdňová incidencia tam dosiahla úroveň 37 prípadov na 100.00 obyvateľov.