Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Bavlnené rúška už vyrábajú aj v chránenej dielni v Liptovskom Hrádku

Na snímke pracovníčky chránenej dielne Prvosienka šijú na šijacom stroji ochranné rúška na tvár z bavlny v Liptovskom Hrádku 13. marca 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ekologické rúško, ktoré vyrobia v chránenej dielni, je zo stopercentnej bavlny, môže sa prať pri 90-tich stupňoch. Po vypraní je podľa Badáňovej vhodné aj na opakované použitie.

Liptovský Hrádok 13. marca (TASR) – Chránená dielňa Prvosienka v Liptovskom Hrádku začala s výrobou rúšok zo stopercentnej bavlny. Reaguje tak na stúpajúci dopyt po ochranných prostriedkoch v súvislosti so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Podľa zakladateľky chránenej dielne Janky Badáňovej je záujem o rúška vysoký, za jeden deň im prišli objednávky na tisíc kusov.

"Mali sme dohodnuté akcie, ktoré sa zrušili a situácia u nás bola ťažšia. Niečo však vyrábať musíme. Preto začiatkom týždňa padlo rozhodnutie, že ideme robiť rúška. Zohnali sme látku a začali sme pracovať," povedala Badáňová.



Ekologické rúško, ktoré vyrobia v chránenej dielni, je zo stopercentnej bavlny, môže sa prať pri 90-tich stupňoch. Po vypraní je podľa Badáňovej vhodné aj na opakované použitie. "Vyrábame dva druhy rúšok. Jedny sú praktickejšie, s gumičkou. Druhé sú so šnúrkou, tie sú lepšie prateľné. Klienti si môžu vybrať," vysvetlila Badáňová.

V malej chránenej dielni v tesnej blízkosti Mestského úradu v Liptovskom Hrádku pracujú tri zdravotne znevýhodnené zamestnankyne. Všetky svoje výrobky tvoria ručne. Pracovnou náplňou Prvosienky je najmä výroba textilných suvenírov, darčekov a reklamných predmetov, no venujú sa aj patchworku či výrobe obalov na knihy.