Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Belgická vláda je ostražitá, očakáva ďalší nárast prípadov nákazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj keď je celkový počet zatiaľ zvládnuteľný, existujú obavy pred opätovným nárastom krivky napriek tomu, že v Belgicku je zaočkovaných 85 percent dospelých obyvateľov.

Brusel 21. októbra (TASR) – Belgická vláda vo štvrtok upozornila, že krajina sa napriek vysokej miere zaočkovanosti obyvateľstva môže ocitnúť na prahu ďalšieho veľkého nárastu prípadov ochorenia COVID-19. Informuje o tom agentúra AP.

Aj keď vláda v Bruseli nedávno zrušila povinnosť nosiť rúška, opätovne začína povzbudzovať obyvateľstvo na ich používanie v záujme potlačiť nárast počtu prípadov nákazy.

„Jasne sa nachádzame vo štvrtej vlne," povedal belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke pre flámsku verejnoprávnu televíziu VRT. „Budeme svedkami veľkého nárastu infekcií a žiaľ i hospitalizácií," dodal.

Belgická vláda tento mesiac uvoľnila niektoré opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu vrátane povolenia viacerých podujatí v uzavretých priestoroch. Zrušila sa aj povinnosť nosiť rúška pre zákazníkov v baroch, pripomína AFP.

Belgicko s 11 miliónmi obyvateľov v súčasnosti denne zaznamenáva viac než 3000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je v porovnaní s minulým týždňom o 50 percent viac. V krajine denne hospitalizujú 80 pacientov s ochorením COVID-19, čo je nárast o vyše 40 percent.

Aj keď je celkový počet zatiaľ zvládnuteľný, existujú obavy pred opätovným nárastom krivky napriek tomu, že v Belgicku je zaočkovaných 85 percent dospelých obyvateľov, píše AP.