Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

Bezplatná doprava pre študentov bude počas uzavretia škôl zrušená

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Študenti podľa Matoviča majú byť v súčasnej situácii doma, nie cestovať bezplatne vlakmi na výlety.

Bratislava 24. marca (TASR) - Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Vyhlásil to v utorok premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zaviazané k tomuto opatreniu, ktoré súvisí s výskytom nového koronavírusu, bude Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Študenti podľa Matoviča majú byť v súčasnej situácii doma, nie cestovať bezplatne vlakmi na výlety.

Matovič podotkol, že toto opatrenie je svojím spôsobom v rozpore s tým, čo sľúbil pred voľbami, teda, že sa nebudú rušiť sociálne opatrenia. "Ale toto sociálne opatrenie sa dnes využíva tak, že ohrozuje verejné zdravie," upozornil.



Predseda vlády skonštatoval, že sa tým nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. "Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von," poznamenal Matovič.

Vláda, ústredný krízový štáb aj úrad verejného zdravotníctva zároveň dôrazne vyzýva dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou, respektíve aby využívali hromadnú dopravu len v absolútne nevyhnutných prípadoch. "Veľmi veľa dôchodcov totiž využíva naďalej bezplatnú železničnú dopravu evidentne nie z nevyhnutných dôvodov," dodal premiér s tým, že ak táto prosba nezaberie, urobí podobný krok ako v prípade študentov, teda zruší sa bezplatné cestovanie vlakmi aj pre túto skupinu obyvateľov.

Štát má mať v čase krízy možnosť využívať lokalizačné služby operátorov


V čase krízy by mohli štátne inštitúcie v záujme ochrany verejného zdravia využívať lokalizačné dáta užívateľov mobilných telekomunikačných služieb. Príslušná zmena zákona bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol zo v utorok premiér Igor Matovič (OĽaNO).



"Dnes tieto dáta majú k dispozícii mobilní operátori. Aj zákon o GDPR hovorí, že práve v takomto čase by sme tie dáta mohli využívať, ale na to, aby si aj títo mobilní telekomunikační operátori boli istí, aby sme naozaj tomu spravili zákonnú formu a priestor, aby sme tieto dáta mohli využívať v záujme ochrany verejného zdravia, predložíme ešte dnes v skrátenom legislatívnom konaní zmenu príslušného zákona," priblížil Matovič.

Zároveň uviedol, že minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) bude zaviazaný, aby vyrokoval so všetkými mobilnými operátormi možnosť zasielania bezplatných cielených správ tým, ktorým je potrebné komunikovať cielené posolstvá.

"To znamená, keď vieme identifikovať ľudí nad 65 rokov, aby sme im cielene posielali tieto inštrukcie aj upozornenia, ako sa majú správať pravidelne, lebo sa spoliehame na to, keď nezaberú tieto výzvy, možno zaberie to, že každé ráno pípne SMS s tým, čo majú robiť, aké sú pravidlá ich správania, kedy porušujú zákon, kedy ohrozujú svoje zdravie alebo kedy ohrozujú zdravie iných ľudí," spresnil predseda vlády.