Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Biden zrušil núdzový stav vyhlásený v dôsledku pandémie COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Núdzový stav bol zavedený 31. januára 2020 za vlády Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa.

Washington 11. apríla (TASR) — Americký prezident Joe Biden podpísal v pondelok zákon o zrušení núdzového stavu, ktorý bol pred viac ako troma rokmi vyhlásený v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie Bieleho domu.

"Prezident podpísal zákon, ktorý ruší núdzový stav súvisiaci s pandémiou (ochorenia) COVID-19," uviedla vo vyhlásení tlačová služba Bieleho domu.

Núdzový stav bol zavedený 31. januára 2020 za vlády Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa. Bol právnym základom pre rôzne reštriktívne opatrenia a jeho účinnosť sa skončila 11. apríla. Biely dom už skôr informoval Kongres o svojom zámere predĺžiť ho o ďalší mesiac a potom ho zrušiť. Zákonodarcovia však schválili návrh zákona o okamžitom ukončení núdzového stavu, ktorý Biden podpísal.

Na covid zomrelo v USA viac ako milión ľudí. Ukončenie núdzového stavu znamená koniec financovanie testov na covid, bezplatných vakcín a rôznych núdzových opatrení.

Bidenova administratíva však už podľa Bieleho domu pracuje na vakcíne novej generácie a iných opatreniach na boj proti ďalším variantom nového koronavírusu.

"Projekt NextGen urýchli a zefektívni rýchly vývoj ďalšej generácie vakcín a liečby prostredníctvom spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom," povedal agentúre AFP nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ administratívy.

K dispozícii sú podľa neho finančné prostriedky vo výške najmenej päť miliárd dolárov, ktoré "pomôžu urýchliť vedecký pokrok" a "udržať náskok pred rýchlo sa vyvíjajúcim vírusom, spôsobujúcim COVID-19".