Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Biely dom: Biden mal 2 negatívne testy na covid,môže ukončiť karanténu

Americký prezident Joe Biden telefonuje so senátorom Bobom Caseym v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 21. júla 2022. Biden vo štvrtok na Twitteri napísal, že sa "má vynikajúco". Biely dom predtým oznámil, že ochorel na COVID-19, je izolovaný a má len mierne príznaky nákazy. Foto: TASR/AP

V izolácii vo svojej rezidencii v Bielom dome bol Biden od minulého štvrtka, keď sa uňho potvrdila nákaza covidom.

Washington 27. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden po dvoch negatívnych testoch na koronavírus z utorka večera a zo stredy ukončuje prísnu karanténu. V stredu to podľa Bieleho domu oznámil jeho lekár Kevin O'Connor, informujú agentúry AP a AFP.

V izolácii vo svojej rezidencii v Bielom dome bol Biden od minulého štvrtka, keď sa uňho potvrdila nákaza covidom.

"Včera večer a potom opäť dnes ráno mal (Biden) negatívny antigénový test na SARS-CoV-2," uviedol O'Connor. Dodal, že prezident USA už ukončil liečbu antivirotikom Paxlovid a netrpí horúčkou. Príznaky covidu sa uňho takisto priebežne zlepšujú a už takmer úplne ustúpili.

Vzhľadom na výsledky testu a uspokojivý zdravotný stav Biden ukončí "prísnu izoláciu". Podľa jeho lekára však bude po dobu desiatich dní nosiť rúško v prítomnosti ďalších osôb a pravidelne ho budú testovať pre prípad, že by sa uňho covid objavil znova.

Biden (79) je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený, avšak jeho lekár uvádza, že jeho zdravotný stav je vo všeobecnosti dobrý. Voči covidu bol plne zaočkovaný dvoma dávkami a následne dostal aj dve posilňovacie dávky vakcíny.